Paneldiscussie DA’91 over corruptie en mensenrechten

Robert Seute
Robert Seute
Robert Seute, lid van de politieke partij DA’91 en verbonden aan het wetenschappelijk bureau, zal op 20 januari 2018 als moderator optreden tijdens de paneldiscussie met as thema ‘Mensenrechten op de Anti-Corruptieagenda’. Na de inleiding zal Seute de discussie leiden. Seute geeft aan dat dit meer dan een discussie is. “Elk panellid zal een kort statement afwerken en naar gelang van het statement kan het publiek bepalen aan welk panellid ze een vraag wenst te richten. Een ieder kan dus via zijn eigen invalshoek ingaan op het thema.”
Niet voldoende ingelicht over rechten
Seute stelt dat Surinamers niet voldoende ingelicht zijn over hun rechten. De avond is ook bedoeld om meer bewustzijn te creëren. “Mensen zijn verschillend maar rechten niet. Een ieder heeft rechten en we vallen allemaal onder die wetten, die deze rechten beschermen. Al zou je de rechten vertrappen van de hoogste man in het land tot de eenvoudige man die op de hoek staat, het blijft zo dat je zijn rechten hebt vertrapt. Dat is ook de invalshoek voor wat betreft mensenrechten.” Mensen zijn niet voldoende ingelicht, omdat er simpelweg te weinig over wordt gepubliceerd, te weinig bediscussieerd, en vanuit alle partijen niet alleen de politiek wordt er te weinig gesproken over corruptie. “Corruptie is de ergste ziekte die we hebben in de wereld. De juiste aanpak daar tegenover zou zijn transparantie. Kijken we naar het Anticorruptiewet, is die na 15 jaar aangenomen door de DNA. Echter is dit gewoon een stuk dood papier. Het is door de wetgevende macht kant en klaar doorgestuurd naar de uitvoerende macht, waar er tot nu toe niets mee gedaan is. Dat is ook een van de dingen waarvan men niet op de hoogte is. Want zou je iemand op straat vragen als die wist dat die Anticorruptiewet is aangenomen, weten ze het niet”, zegt Seute.
Meer voorbeelden
Zo zijn er diverse voorbeelden die kunnen aanduiden dat mensen hun rechten niet kennen. Een ieder heeft bijvoorbeeld recht op een stuk grond. “Bekijken we het uitgiftebeleid in Suriname, zijn er veel gevallen waarbij mensen worden beknot.” Er zullen dus aan de hand van voorbeelden zaken worden aangekaart, zodat mensen in de zaal precies begrijpen waarover het gaat. Corruptie is in alle lagen te vinden. Ook het bedrijfsleven ondervindt bijvoorbeeld de nodige problemen op dit gebied. “Denk maar aan openbare inschrijvingen. Wanneer er gesproken wordt over de aanpak denk ik dat deze begint bij jezelf. Als wij iets signaleren en er geen werk van maken, zal dit altijd blijven voortbestaan. We hopen dat zowel voorbeelden vanuit de juridische kant als de praktische kant door het publiek worden bediscussieerd. Het einddoel van deze paneldiscussie is de samenleving meer bewust te maken wat corruptie en mensenrechten zijn. Vervolgens dat men na deze avond die link kan leggen tussen deze corruptie en mensenrechten. De avond is op persoonlijk initiatief van de voorzitter van de DA’91, Angelic del Castilho georganiseerd, die van mening is dat er toch iets gedaan moet worden, zodat er meer bewustwording kan worden gekweekt”, aldus Seute.
NK

error: Kopiëren mag niet!