Zondag 16 juni 2019

Harrynannan Oemraw

Harrynannan Oemraw

“We geven minister even tijd, omdat hij uitlandig was”

Tot vrijdag hadden de landbouwers aangesloten bij de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA) de minister en rijsdtverwerkers de tijd gegeven om met een betere opkoopprijs voor padie te komen, anders zouden ze in hongerstaking gaan. Echter, de SPBA wil de minister toch wat ruimte geven om tot een oplossing te komen. “De minister van LVV was afgelopen dagen uitlandig, dus willen we hem de tijd geven om te onderhandelen met de rijstverwerkers voor een betere prijs”, zegt Harrynannan Oemraw, voorzitter van de SPBA. “De hongerstaking is niet van de baan, geenszins. Een aantal padieboeren is al klaar om in hongerstaking te gaan als er geen oplossing komt. Ze wachten op het sein van de SPBA”, zegt Oemraw. Hij hoopt dat minister Lekhram Soerdjan mogelijk maandag al met een redelijke en billijke prijs op tafel komt na onderhandelingen met de opkopers.

De opkopers betrekken momenteel een baal natte padie tussen de SRD 65 en SRD 85 bij de verbouwers, terwijl de kostprijs SRD 114.95 bedraagt. De SPBA is bereid om in dialoog te gaan met de minister of met de opkopers. Veelal zijn zij aan de grillen van de opkopers overgeleverd vanwege hun afhankelijkheidspositie. Deze minder gunstige positie is veelal te wijten aan het niet beschikken over een opslagplaats, een droger en een pelmolen. Dat brengt met zich mee dat afgeoogste padie meteen verkocht moet worden en zijn weg moet vinden naar de droger, anders begint de padie in te boeten aan kwaliteit.

Intussen gaat de oogst van padie normaal door. “We kunnen niet wachten en de padie op het veld laten, anders lijden we nog meer verlies”, zegt Oemraw.

Asha Gajadien-Bhagwat