Pad van verzoening

Dew Baboeram (l) en Stanley Henkeman (foto: Anil Ramkumar)
Dew Baboeram (l) en Stanley Henkeman (foto: Anil Ramkumar)
Stanley Henkeman, vertegenwoordiger van het Intitute for Justice and Reconciliation (IJR), uit Kaapstad, Zuid-Afrika, heeft onlangs een rondleiding gehad op het Ford Zeelandia complex alwaar hem het verhaal werd verteld over de 8 december gebeurtenissen. Daar werd hem ook verteld dat er tweehonderd meter verder, een monument staat voor de slachtoffers van de binnenlandse oorlog. Volgens Dew Baboeram van het comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, vertelde Henkeman na het aanhoren, een verhaal uit Zuid-Afrika. Het kwam erop neer dat de regering in Afrika besloot om een brug te bouwen tussen twee monumenten over twee gebeurtenissen. Zo verwijst het ene monument naar het andere. Dit idee is door het Comité opgepakt om in Suriname te introduceren: Het pad van verzoening. Dit zal worden een weg tussen Ford Zeelandia en het monument van de binnenlandse oorlog aan de Waterkant. Het comité wenst de verhalen van beide gebeurtenissen aan elkaar te linken zodat zaken van alle kanten bekeken kunnen worden.
Het IJR en het comité hebben de intentie uitgesproken om in de toekomst een samenwerkingsrelatie op te bouwen rond het thema dialoog en verzoening. Het comité, vertegenwoordigd door voorzitter Jeroe Humphry, is op 25 oktober een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met het IJR.
De samenwerking zal worden opgebouwd op basis van projecten. Het IJR erkent het comité als een formele samenwerkingspartner en zal haar expertise en netwerken inzetten om het comité te ondersteunen teneinde in Suriname projecten op te zetten rond dialoog en verzoening. Het instituut zal het comité ook trainen om in internationale netwerken te kunnen functioneren en de Surinaamse ervaring op internationale podia te presenteren.
Het comité is opgericht op 1 februari 2016. Na de oprichting zijn er een aantal doelstellingen vastgesteld. Een van de doelstellingen was het organiseren van de Dag van Rouw, die gerealiseerd werd. Verder heeft men als doel het ontwerpen van een wet, voor de erkenning van het leed van nabestaanden en slachtoffers. Intussen is het ontwerp al af. Volgende week ligt het in de bedoeling het ontwerp aan de samenleving te presenteren. Het comité stelde zich ook ten doel om buitenlandse steun te zoeken. Daar is de overeenkomst met IJR een resultaat van.
Pijn kent geen grenzen
Henkemans stelt dat de IJR niet naar Suriname komt met politieke doelen. “Onze rol is niet om hier actief te zijn. Wij gaan het comité steunen. In de ondersteuning, zullen natuurlijk politieke doelen worden geadresseerd. Wij komen echter niet met een politiek doel”, stelt Henkeman. Na kennis te hebben genomen van de gebeurtenissen stelt de vertegenwoordiger dat pijn geen grenzen kent. “Of het nou het verhaal van Ford Zeelandia is, of het verhaal van de binnenlandse oorlog, er is pijn. Dat hebben we allemaal gemeenschappelijk. Vanwege mijn geschiedenis raakt het mij. Als wij als organisatie een kleine bijdrage kunnen leveren om de menswaardigheid te herstellen, hebben we ons doel bereikt”, aldus Henkeman.
Mogelijke tegenstand
Volgens Jeroe zal er, gezien deze samenwerking, ook mogelijk tegenstand zijn. Hij hoopt alleen om in de toekomst deze mensen ook mee te krijgen. Volgens Baboeram zou het ook naïef zijn om te denken dat een ieder een voorstander is van zo een samenwerking. Volgens hem gaat het om het idee van verzoening dat in de samenleving grondvest.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!