Op Wereldgezondheidsdag is het tijd om op een andere manier te kijken naar het gezondheidssysteem

1Artikel Locomotorius Wereldgezondheidsdag editie DBS 7 april 20181
1Artikel Locomotorius Wereldgezondheidsdag editie DBS 7 april 2018Vandaag is het Wereldgezondheidsdag. Elk jaar op 7 april, wil de World Health Organization (WHO), de aandacht vragen voor de vele ziekten en zaken die uit de taboesfeer moeten. Men gaat er vanuit dat armoede, het ontbreken van goed onderwijs en ondoelmatig gezondheidsbeleid en -zorg, items zijn die veel ziekten en problemen in de hand werken. Maar misschien moeten wij met zijn allen op een geheel andere manier gaan kijken naar het gezondheidssysteem. Ook in Suriname. Misschien moeten we ons afvragen of we niet het accent moeten verleggen van een toestand van ‘ziekenzorg’ naar een toestand van echte ‘gezondheidszorg’. Dat houdt o.a. in dat de overheid, de burgers bewust zal moeten maken dat verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid, op de eerste plaats dient te komen. In Amerika bijvoorbeeld is uit onderzoek gebleken dat er voor elke pil a $1,- die wordt voorgeschreven, daar $1,85 aan uitgave tegenover staat om de gevolgen van de bijwerkingen te bestrijden. Is dat niet een beetje raar? Zou het accent niet meer op preventie moeten liggen? Dan hebben we het niet alleen over ons lichaam. Nee, we hebben het dan ook over onze mind, over onze emoties, onze gevoelens, de kwaliteit van onze onderlinge relaties en ons spiritueel leven. Pas als al deze elementen met elkaar in balans zijn, kunnen we een goede gezondheid verkrijgen. Er is echter geen genezingsmethode die een monopolie heeft op genezing. Maar zou het niet fantastisch zijn als we met z’n allen hetzelfde gemeenschappelijk doel nastreven? Namelijk ziekte zoveel als mogelijk proberen te voorkomen, d.m.v. preventie. En niet omgekeerd. Dat men eerst ziek moet worden en dat er dan pas met allerlei medicamenten en behandelingen, getracht wordt de opgetreden schade, te herstellen. We moeten onze gezondheid weer in eigen hand nemen.
Het eerste wat we kunnen doen is naar ons leven kijken en onszelf afvragen: ‘wat kan ik doen om gezonder te leven? Moet ik soms meer fruit eten of moet ik misschien meer gaan bewegen?’ Tegenwoordig is er voor elk probleem een pil. Er bestaat een mooi Amerikaans gezegde: a pill for every ill. Een pil om ’s morgens uit bed te komen, een pil om de bloeddruk te reguleren, een pil om uw depressie te kop in te drukken, een pil om in slaap te vallen; je kan het zo gek niet bedenken. Veel mensen gaan er vanuit dat ze er maar op los kunnen leven en dat de dokter het dan wel fixt als het fout gaat. Maar dat is geen duurzame oplossing. Want het leed is dan al geschied. Over depressies gesproken. Er is één behandeling die tegen depressies het effectiefst is en dat is bewegen (gaan trainen). Niks kan hiertegen op. We zijn geconditioneerd dat we hiervoor pillen moeten innemen. Zelf cashew noten werken goed tegen depressies, om maar een ander alternatief te noemen.
Ons zittend leven geeft ons ontzettend veel problemen. Te lang zitten is waarschijnlijk één van de meest vernietigende dingen voor onze gezondheid. We bewegen te weinig. Leven is bewegen en bewegen is leven. Wanneer we stoppen met bewegen, krijgen we problemen. Te veel zitten, zal ook onze houding negatief beïnvloeden. Als u dat bij uzelf merkt, kom in actie en begin de spieren tussen uw schouderbladen te trainen. Dat is de sleutel voor een goede houding.
Zorg dat u uw spieren ontwikkelt d.m.v. krachttraining. Want spieren hebben een gunstige invloed op uw stofwisseling. Ons land heeft met haar kleine bevolking duidelijk teveel diabeten en mensen met obesitas (overgewicht). De overheid kan niet met gekruiste armen blijven toekijken. Men zou al bij de jeugd moeten beginnen. Geef ze op school educatie over een gezonde leefstijl, geef ze meer gymlessen en meer sportfaciliteiten. Daardoor zullen hun leerprestaties op school ook toenemen. En zorg ervoor dat er in de kantines gezonde voeding wordt verkocht.
Als mens hebben we veel water nodig om de gifstoffen uit ons lichaam kwijt te raken. Het liefst 3 liter water per dag. Weinig halen dat op een dag. Koolzuurhoudende dranken, cafeïne en ‘suikerdrankjes’, drogen ons nog verder uit. Willen we gezond blijven; dan moeten we er ook voor zorgen dat we voldoende slapen. Want gedurende de slaap raken we de gifstoffen kwijt, die zich gedurende de dag in onze hersenen, hebben opgehoopt.
Alles begint met een positieve houding en verantwoordelijkheid nemen. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met stress? Teveel stress leidt tot ziekten en vernauwing van de bloedvaten. Stresshormonen verzwakken ons immuunsysteem en maken ons minder intelligent. Als u merkt dat u last heeft van stress, adem 4 keer diep in en uit. U zult merken dat uw stress vermindert. In ons huidig gezondheidssysteem is alles nog steeds gericht op het bestrijden van ziekten. Laat ons hopen dat er een tijd komt, dat het accent verlegd zal worden naar het voorkomen van ziekten. Dat is een nieuwe manier van kijken. We moeten streven naar vitaliteit tot op hoge leeftijd. Dat houdt niet alleen in ‘de afwezigheid van ziekten, maar ook een intens vreugdevol leven kunnen leiden en onze dagen kunnen doorbrengen met degene die ons het meest dierbaar zijn’.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!