Onzin van SZF-directeur over administratiekosten

Uw verzekering is verstreken en uw pasje is vervallen, zijn heden twee verschillende dingen. Dat is wat de directeur van het SZF en zijn team over het hoofd zien. Voorheen kreeg u bij betaling van een maand een pas met 3 maanden extra. Die 3 maanden van artikel 7.8., waardoor artikel 7.8 kon worden beleefd. U kreeg een pas met 3 extra maanden waarvoor u nog niet betaald had, waardoor het vervallen van de pas en het verstrijken van de verzekering, zoals de wet verschrijft, op 1 dag vielen. En u dus bij uitblijven van betaling achterstanden had bij het SZF. Maar dat is nu niet meer zo sedert u geen pasjes krijgt met extra maanden. Wanneer u heden voor 1 maand betaalt, krijgt u ook een pas met een geldigheid van 1 maand. Dus verstrijkt uw verzekering, nooit op de zelfde dag als wanneer dat pasje vervalt, maar 3 maanden nadat dat pasje vervallen is. Dus U bent sinds februari ook nooit achter met betalen wanneer u een pas in uw bezit hebt, terwijl uw verzekering ook nooit verstrijkt en als zodanig hoort men u dan nooit SRD 35 administratiekosten in rekening te brengen voor het verstrijken van uw verzekering, omdat slechts uw pas vervallen is. Ingewikkeld?
Het gaat de mensen niet om die SRD 35 administratiekosten, er is veel meer aan de hand, inclusief dat mensen onterecht onverzekerd blijven. Het SZF brengt SRD 35 administratiekosten in rekening wanneer uw pas 1 dag vervallen is. Niet wanneer uw verzekering verstreken is. Dat zijn 2 verschillende gebeurtenissen, waarvan SZF het verschil kent. Laat het duidelijk zijn, dit gaat niet over mensen die 1 maand (of meerdere maanden) achter zijn met betalen, want hun pas is vorige maand of eerder vervallen en zijn dan al minimaal 1 maand tegen de wet in verstoken van medische zorg gedekt door SZF. Over hun praten we nu niet.
Neen, uw pas is gisteren, zondag 18 juni, vervallen, u komt vandaag 19 juni 8.00u aan het loket om te betalen voor de komende maand, dus niet voor reeds gebruikte diensten van het SZF, niet voor de vorige maand, maar voor eventueel toekomstige dienstverlening van het SZF en wie weet gaat u de komende maand helemaal niet eens naar de dokter en u krijgt gelijk er SRD 35 bij op de 165 SRD. En dat is onnodig en onbehoorlijk. Welke administratie kosten hebt u als premiebetaler veroorzaakt? Wat kost plotseling SRD 35? Directeur SZF, ik luister.
Het is voorstelbaar dat het SZF u administratie kosten in rekening zou brengen na een maand gebruikt te hebben gemaakt van hun diensten en u daarna bent komen betalen. Dat doen SWM, EBS, Telesur allemaal ook, maar u hebt dan de diensten al gebruikt, dus vanzelf komt er wat op. Maar er is geen wetgeving welke stelt, dat SWM, Telesur en EBS verplicht zijn u drie maanden lang van water, stroom telefonie of internet te voorzien als u drie maanden niet betaald hebt. Maar voor het SZF is er wel zo een wet en bij SZF betaalt u nu uitsluitend vooruit. Niemand met een pas in de hand is het SZF geld verschuldigd, begrijp dat goed. Als de pas gisteren vervallen is hebt u SZF al betaald tot gisteren, hebt u geen enkele openstaande rekening bij het SZF. SZF geeft sinds februari geen pasjes voor onbetaalde periodes. Dus wanneer u komt betalen betaalt u voor de komende maand vooruit en hoe krijgt iemand administratie kosten voor vooruit betalen? Libi’ sma fasi srefi, hoe?
Nogmaals, ik herhaal, uw pas verviel zondag avond 18 juni en komt maandag ochtend 19 juni om 08.00 betalen voor de periode 19 juni tot en met 18 juli (de komende maand dus) en brullende Rick zegt dat dit 35 SRD extra kost! Waarvoor? Oplichterij is dat! Dat is waarover het gaat! Hij hoort al die mensen die 35 SRD te restitueren. Hij benadeelt die mensen terwijl de wet precies dit soort praktijken wilde voorkomen met artikel 7.8. en laat niemand u voor de gek houden, het is een boete en geen administratie kosten. Er komt niks extra bij aan administratie om kosten te rechtvaardigen. Het geld verdwijnt in de zakken van het SZF, het is bijna gewoon een premieverhoging van 165 SRD naar 200SRD, als u het goed bekijkt. Redelijkheid en billijkheid zijn verloren begrippen in dit land geworden.
De directeur van het SZF verdraait al 4 maanden zaken of hij begrijpt die hele wet niet. Hij brult de laatste tijd vaker dat die en die onzin of flauwekul verkopen en iedereen houdt dan hun mond, maar dat geeft hem geen gelijk. En hij overtreedt die wet, ja, en dat niet in mijn ogen. Hij overtreedt gewoon die wet op verschillende punten.
Wanneer de SZF directeur Rick Kromodihardjo niet ontkent dat van de mensen, wiens verzekering is verstreken een bijdrage wordt gevraagd, moet hij eerst uitleggen wanneer een verzekering verstreken is en wat dat inhoudt. Kort gezegd: iemands verzekering verstrijkt volgens de wet, pas na drie maanden van uitblijven van premie betaling en niet na 1 dag uitblijven van premie betaling, zelfs niet na 1 maand van uitblijven van premie betaling. Dus daar al overtreedt hij nu zelf zijn eigen regel wanneer hij SRD 35 int voor vervallen pasjes. Maar hij weet het bliksems goed omdat hij deze regel, per 1 februari, heeft ingevoerd, daarvoor volgde hij de wet precies.
In zijn ogen overtreedt hij de wet niet, ook niet toen hij besloot geen geld te storten in het zorgvoorzieningfonds. Artikel 7.8 en 7.9 daar is waar het eigenlijk over gaat, dat is waar hij compleet de wet naast zich neerlegt.
Artikel 7.8 van de basiszorgwet luidt: “Onverminderd het bepaalde in de zorgverzekeringspolis, blijft de deelnemer na het uitblijven van premiebetaling, nog gedurende drie maanden
verzekerd”.
De wetgever heeft willen voorkomen dat verzekeraars onzin regels in hun polissen verzinnen en toch mensen onverzekerd laten, dus van zorg verstoken houden. En precies dat is wat deze directeur van het SZF doet. Men heeft opzettelijk in die wet dat woord zorgverzekeringspolis opgenomen, omdat men weet dat die verzekeraars altijd weer iets bedenken om de wet te omzeilen om niet te hoeven betalen of om u meer te laten betalen. U weet het allemaal. Zo werken verzekeringen, gelden innen zoveel mogelijk niets uitkeren. Maar daar is het SZF niet voor en dat begrijpt Ricky niet. We hebben die grapjes van verzekeringsmaatschappijen door de jaren heen zo geaccepteerd en laten alles maar over ons heen komen.
De site van de Zorgraad schrijft: Het kan om verschillende redenen gebeuren dat een verzekerde achter is met premie betalen (bijvoorbeeld: financiële problemen of de overstap naar een andere werkgever). Wat voor gevolgen heeft dat voor de verzekerde? Antwoord: De wet heeft ervoor gezorgd dat de verzekerde, ongeacht wat is opgenomen in de zorgverzekeringspolis, nog gedurende 3 maanden na het uitblijven van de premiebetaling verzekerd blijft (art. 7 lid 8). De achterstallige premie blijft echter verschuldigd.(artikel 7.9)
Artikel 7.9 luidt: Iedere deelnemer blijft verantwoordelijk voor de betaling aan de zorgverzekeraar van de verschuldigde premie als bedoeld in lid 8 van dit artikel.
Alleen het SZF begrijpt niet wat dit allemaal betekent, pretendeert niet te begrijpen wat het allemaal betekent. Ze weten niet wat verzekerd blijven betekent? Het betekent dat die mensen naar de dokter moeten, kunnen gaan en dat zelfs 3 maanden lang. Als iemand zijn pas zaterdag 17 juni is vervallen en het SZF is pas maandag open, dan moet de persoon zondag gewoon naar de dokter kunnen gaan. Maar helaas is zelfs dat sinds februari niet meer mogelijk. Ik zeg sedert februari 2017, want van januari 2015, door naar 2016, door naar januari 2017, wist SZF wel hoe het werkte. Hij heeft ingaande februari 2017 de regels veranderd. Het is geen omissie. De regels zijn doelbewust veranderd. Twee jaar lang hebben ze artikel 7.8 nageleefd en plots niet meer. Laat SZF dat maar proberen te ontkennen.
Wat heeft het SZF gedaan sedert februari 2017?
Wat zegt de regel van het SZF achter op de pas: Kosten gemaakt tijdens de geldigheidsduur zoals aangegeven op de voorzijde van dit verzekeringsbewijs, zijn voor rekening van het SZF. Ter verduidelijking vertaalt het SZF ter voorkoming van misverstanden deze zin op de kwitantie die ze verstrekken met: Alle kosten gemaakt in de periode waarin men niet over een geldige SZF-kaart beschikt zijn niet voor rekening van het SZF.
U gaat denken dat is toch normaal. Normaal alleen als u nooit in die rij van het SZF hebt gestaan sedert februari. Maar lees goed wat het SZF zegt. In essentie zegt SZF dat als uw pas vervallen is, de verzekering beëindigd is, u zoek het uit. Het probleem ontstaat wanneer u 1 maand betaalt en u krijgt ook een pas voor precies 1 maand. Als u goed nadenkt, ziet u het probleem al. Voorheen kreeg u een pas met 3 maanden extra. Die 3 maanden van artikel 7.8., waardoor artikel 7.8 kon worden beleefd.
Hoe had het moeten zijn?
Hoe was het voor februari 2017 voordat SZF deze onzin gecreëerd had. Het is simpel artikel 7.8 zegt dat u verzekerd blijft bij uitblijven van premie betaling en dat gedurende 3 maanden. Er staat niks meer of niks minder erbij. Dus uw pas verviel in het weekend, geen ramp, u wordt gewoon geholpen, u hoeft niks zelf te betalen, maandag betaalt u uw premie bij het SZF en het leven gaat gewoon door. Dat is alles. Als u maandag geen geld had, dan krijgt u alvast een pas van het SZF zonder bijbetaling. Er hoeft geen Sociale Zaken of een uitvoerend orgaan aan te pas te komen. Zelfs de lange rijen die elke eind van de maand bij SZF zijn ontstaan sedert februari zijn niet nodig. U zou bij te lange rijen ook al zou uw pas die dag vervallen, gewoon de volgende dag kunnen komen, omdat artikel 7.8 zegt dat ondanks die onzin achter op die pas van Ricky, u verzekerd blijft. En als het SZF weer bijna normaal doet zoals voor februari 2017 zijn de lange rijen weer verdwenen. Voor februari 2017, gaf het SZF daarom 3 extra maanden op de pas en nu niet meer. Daar is het probleem ontstaan. Toen de pasjes 3 maanden extra hadden, dan was het inderdaad zo, dat pas verval, automatisch betekende dat de verzekering verstreken was en dan moest u terecht die hele 3 maanden achterstand betalen, wilt u verder verzekerd blijven en omdat u vrij naar de dokter kon gaan!
Over artikel 7.9.
Dus alla fasi natuurlijk yu musu pai SZF a premie baka na die 3 maanden van niet te hebben betaald. 100%, we zijn het allemaal eens. Dat is eerlijk en rechtvaardig, als het SZF u dan ook voor die 3 maanden had gedekt natuurlijk en u dus zonder betaling van een pas had voorzien. Ze doen dat niet! Dus moet u ze wel betalen? Is een vraag. Er staat niet dat u naar het uitvoeringsorgaan moet gaan. Er staat u moet na die 3 maanden, SZF drie maanden premie gaan betalen want u kon de afgelopen 3 maanden ondanks u niet betaald had, naar de dokter op kosten van het SZF.
Na die drie maanden, dan bent u volgens wet niet meer verzekerd. SZF kan u geen geld vragen voor 6 maanden als u bijv. na 6 maanden verschijnt. U was verzekerd voor eerste 3 maanden van die 6 maanden. Dus die 3 maanden betalen en nieuwe verzekering afsluiten ingaande maandje 6. Maar die drie maanden moet u betalen, voorzover SZF nogmaals ook de kosten dekte gedurende die 3 maanden maar dat doen ze nogmaals, tegen de wet in, niet. Dus als zij artikel 7.8 overtreden waarom moet u dan artikel 7.9 na leven?
Dat verhaal over onvermogenden die niet kunnen betalen komt pas na die 3 maanden van geen premie te hebben betaald. Mensen die een dag of een week laat zijn, zijn geen onvermogenden en hoeven het uitvoeringsorgaan niet onnodig te belasten.
Het SZF moet maar weer net als voor februari 2017 pasjes verstrekken met 3 maanden extra en veel problemen zijn verdwenen daar aan de Derby straat. Van lange rijen, tot boze mensen die restitutie willen, allemaal weg. En al die die mensen die kosten hebben gemaakt tijdens bijv. weekenden als eerder beschreven en niet zijn gerestitueerd zouden allemaal alsnog moeten worden gerestitueerd. Maar ja, un sab’ soort kondre we tan.
Artsen zouden de mensen gewoon moeten helpen en de rekening bij het SZF deponeren. Maar ja, die willen hun geld ook hebben en helpen ze het SZF de boel te belazeren. Maar hier begint het eigenlijk. Artsen en ziekenhuizen zouden erop moeten staan als een vorm van protest dat SZF dit niet kan doen. Wij kunnen janken bij het SZF. Maar ze doen daar wat ze willen. U kunt overal gaan, u kunt assembleeleden schrijven, u kunt volksgezondheid schrijven, u kunt het uitvoeringsorgaan schrijven, u kunt de zorgraad schrijven. Ze gaan niks doen.
Het ergste van dit allemaal is dat men dit artikel waarschijnlijk uit de wet zal schrappen. Ik ga u zeggen waarom ik dat denk. Ik heb verschillende instanties geschreven over deze situatie bij het SZF en ze blijven muis stil. Niet eens de nationale assemblee heeft gereageerd. Niet eens dat 1 van 51 leden terug schreef van: meneer, u hebt het niet begrepen, het zit niet zo in mekaar of mi gado, doen ze dit echt? Het is nl zo dat…zus en zo. Ik bedoel, ifu mi fout dan taigi mi. Maar stilte. Ze hebben het druk,4 maanden lang druk. Zij hebben die wet gemaakt, dus zouden als geen ander, u en ik even snel kunnen vertellen hoe het zit. Of ze per ongeluk dat artikel zo hebben geschreven terwijl het eigenlijk niet hun bedoeling was. Maar als ze het zo hebben geschreven, dan moet SZF het naleven. Maar ze reageren niet. Het enige wat u via de krant hoort is dat men de wet gaat corrigeren, verbeteren etc. Ze hopen dat u niet op de hoogte bent van dit recht en dat ze het kunnen schrappen nog voor dat u het door hebt.
Surinamers!! U hebt niet veel rechten, maar voor je geluk, heeft men 1 wet gemaakt waar u letterlijk bij wet simpel gezegd laat kan en mag betalen zonder dat u wordt “afgesloten”. Laat men u dit niet ontnemen. Ook 60 plussers die nu gratis pasjes krijgen, moeten ook hun stem laten horen, want straks gaat u SRD 240 of meer zelfs na die wetswijziging moeten neertellen en u gaat ook geen SRD 35 hebben om SZF Ricky te geven. Dus vecht er nu voor dat SZF die wet naleeft.
Laat het duidelijk zijn, het SZF heeft haar geld nodig, de artsen hebben hun geld nodig en de ziekenhuizen ook, maar het SZF is geen EBS of Telesur of SWM, waar iedereen daadwerkelijk maandelijks gebruikt waarvoor ze betalen. Meer dan 50% van de premiebetalers, en het is meer, veel meer, maakt maandelijks geen gebruik van de diensten van het SZF en SZF dekt meer dan de helft van die kosten al niet. Ze dekken al bijna niks 100%. Ik ga zelfs soms een heel jaar niet naar de dokter. Dus wanneer iemand als ik even een dagje, een paar uur laat is of een weekend met een vervallen pas naar de dokter gaat, SZF de fu yu ernstig. Dek die kosten en laat die SRD 35 nonsens achterwege.

F. Campanarius

error: Kopiëren mag niet!