Vrijdag 19 april 2019

De Oost-Westverbinding is niet over de volle lengte verlicht. De dc van Marowijne, Freddy Daniel, zegt dat de weggedeelten in de niet bewoonde gebieden niet over verlichting beschikken. In het geval van de bewoonde gebieden, zoals dat het geval is voor het dorp Perica, is verlichting wel noodzakelijk, laat Daniel weten. De dc stelt wel dat niet elk bewoond gebied over elektriciteit beschikt, waardoor het plaatsen van straatverlichting dan ook niet mogelijk is. Deze bewoonde gebieden draaien dan op lichtmotoren. De dc erkent het feit dat slechte verlichting voor gevaarlijke situaties kan zorgen, echter zegt hij dat in de gevaarlijke bochten reflecterende borden zijn geplaatst door de wegenbouwer. Ook zijn de aanduidingen op de weg zelf duidelijk aangebracht. Uit zijn eigen ervaring zegt Daniël dit te weten, aangezien hij elk uur van de dag gebruikmaakt van de weg.

Een autobestuurder tipte Dagblad Suriname recentelijk over bepaalde zeer donkere weggedeelten. Volgens deze bestuurder wordt het nog gevaarlijker, omdat tegenliggers af en toe met slechts één verlichte koplamp komen aanrijden. Dit wordt bevestigd door een andere bestuurder, die deze weg goed kent en zegt dat vanaf Stolkertijver tot Moengo er geen verlichting is. Het weggedeelte tussen Peperpot en Tamansari is volgens deze autobestuurder niet verlicht.

Districtscommissaris Ajaikoemar Kali van Commewijne zegt over het gebied dat onder zijn ressort valt, dat er geen verlichting is tussen Meerzorg en Richelieu. Dit betreft een afstand van ongeveer 5 kilometer. Uit politieonderzoek blijkt volgens de dc dat hier de meeste aanrijdingen plaatsvinden. Het commissariaat heeft als reactie hierop het energiebedrijf EBS schriftelijk verzocht aandacht te besteden en dit weggedeelte en het te voorzien van verlichting. De niet werkende verlichting van een deel van de Thurkowweg en de Commissaris Roblesweg is reeds vervangen, laat de dc weten.

RB