Ontslag CBvS-governor Gersie onacceptabel

De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft met betrekking tot het gedwongen ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), aan de economen Anthony Caram en Jim Bousaid gevraagd om enig licht te doen schijnen over deze materie. Caram had het over de plaats van de CBvS in Suriname. Bousaid ging vooral in op de effecten van slecht bestuur.
Verkiezingsscenario
‘Er wordt ingebroken in instituten die er zijn om het land in goede banen te leiden. Suriname heeft in de afgelopen dagen een ontwikkeling gehad, waarbij de regering, zonder rekening te houden met het belang van de totale bevolking, er niet voor schroomt om beslissingen te nemen op enge, persoonlijke en partijpolitieke gronden. Het is duidelijk dat de beslissing om Gersie weg te werken in verband staat met de verkiezingen van 2020’, kwam naar voren tijdens een lezing in het hoofdkwartier van de NPS.
Scenario om in het zadel te blijven zitten
Onder andere werd geconcludeerd dat het ontslag van Gersie te maken heeft met een scenario om na de verkiezing in het zadel te blijven. Gregory Rusland: ‘De lezing is bedoeld om de samenleving te informeren over de onjuiste gang van zaken in deze. Wij zijn als samenleving gebonden aan de toevallige meerderheid van deze regering in De Nationale Assemblee. Wij hebben een meerderheid van jaknikkers. Het gedwongen ontslag van Gersie wordt gezien als een manoeuvre om het beheer te krijgen over alle financiële stromen in het land.’
Onacceptabel beleid
‘Wij zijn enorm bezorgd. Den man o bos’a moni baka. Het is onacceptabel dat de regering in aanloop naar de verkiezingen de uitgaven, in vergelijking met wat er tot nu toe is uitgegeven, wil verdubbelen.’ Er waren meerdere bankiers en vertegenwoordigers van financiële instellingen aanwezig en niemand die hem tegensprak. Het ontslag van Gersie werd bestempeld als een draconische maatregel.
Na Gersie volgen er meer
Het benoemen van een nieuwe governor van de CBvS staat niet op zichzelf. De hele staf zal worden vervangen. Volgens Bousaid volgt de regering de weg van de minste weerstand. ‘De beste weg die gevolgd kan worden, is die van herstructurering van de overheidsfinanciën. De overheid heeft per november 2018 een schuld van 2.6 miljard bij commerciële banken. Als de overheid in crisis komt te verkeren, trekt zij het bankwezen mee. Dit is levensgevaarlijk! Het moet voorkomen worden. Wij willen niet armer worden.’
HD

error: Kopiëren mag niet!