Onrust bij personeel Centrale Bank

2 Onrust bij personeel Centrale  BankEr is onrust bij het personeel van de Centrale Bank van Suriname. Dit stelt vakbondsvoorzitter Robby Berenstein in gesprek met Dagblad Suriname. Het vertrek van Glenn Gersie als president van de bank brengt de werknemers in onzekerheid over het functioneren van de organisatie. Er zijn vragen over de mate waarin de bank zijn bij wet vastgestelde zelfstandige taak zal kunnen uitvoeren. Eenmaal Gersie al bedankt heeft, is er volgens Berenstein ‘no way back’. “Er zijn afspraken die op uitvoering liggen. Hoe staat het met die afspraken. Er zijn onzekerheden over de doorstromingsmogelijkheden binnen de bank. Er is absoluut geen politieke invulling nodig. Er is genoeg deskundigheid binnen de bank. Mensen die bekend zijn met het werk”, stelt Berenstein.
De werknemers komen volgende week bij elkaar om een formeel standpunt vast te stellen. Voor wat de werknemers in het algemeen betreft, heeft Berenstein nog meer onzekerheid op te merken. Het beleid binnen de CBvS heeft invloed op de hele economie van het land. Het heeft invloed op de koers en de inflatiecijfers.
“Van buitenaf bekeken, vinden wij dat er geen problemen zijn met het monetair beleid, zeker als wij kijken naar de indicator ‘koers’. De minister en president hebben in de afgelopen periode zelf heel vaak gezegd dat de koers stabiel is”, zegt Berenstein. Desondanks blijkt de regering het goed te hebben gevonden om voor Gersie de uitgang open te houden.
Een van de concerns is de monetaire financiering, die mogelijk op komst is. Dit heeft in het verleden bewezen geen positieve resultaten te hebben opgeleverd. “Hyperinflatie hebben wij al meegemaakt. Als vakbeweging willen wij dat absoluut niet meer. Een aantal ontwikkelingen noopt ons toch dat wij ons ongerust moeten blijven maken. De koers is inmiddels al op een aantal punten omhoog geschoten. Er moeten maatregelen getroffen worden om de rust weer te brengen binnen de samenleving”, aldus Berenstein.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!