OIC-hoofd in Paramaribo

Woensdag is OIC hoofd in ParamariboDe secretaris-generaal van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC), Iyad Madani, zal op maandag in Guyana zijn. Op woensdag zal hij in Paramaribo aankomen. Hij wordt vergezeld door Agshin Mehdiyev, een diplomaat uit Azerbeidzjan en OIC-ambassadeur bij de Verenigde Naties. Madani zei dat zijn bezoek aan Guyana en Suriname deel van zijn routinetour is. Een van de doelen van zijn bezoek naar Guyana en Suriname is om verwachtingen van beide staten omtrent de OIC te beoordelen. Madani zal met de leiders van de landen praten over de producten en de steun die de OIC kan bieden. Madani zal ontmoetingen hebben met president Desi Bouterse van Suriname en David Granger van Guyana. De minister van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrising, zal ook gesprekken voeren met Madani. Het OIC-hoofd zal ook een ontmoeting hebben met het maatschappelijk middenveld van beide landen. Badrising zei dat Suriname enthousiast is Madani te verwelkomen, vooral in een tijd waarin de banden tussen Suriname en de OIC aanzienlijk zijn uitgebreid. Tijdens het bezoek zullen verschillende overeenkomsten tussen Suriname en de OIC op het gebied van onderwijs, economie en handel worden ondertekend. Overeenkomsten met betrekking tot Islamitisch bankieren in Suriname zullen ook worden afgerond.
Badrising zei dat de Islamitische Ontwikkelingsbank (ISDB), een orgaan van de OIC, zal trachten economische stabilisatie te brengen door ondersteuning te geven aan het herstelbeleid van Suriname met een zachte lening van ongeveer USD 1,8 miljard. Dit geld is de regering van plan om te investeren in vijf sectoren, namelijk landbouw, gezondheidszorg, financiën, transport en infrastructuur, en het toerisme. President Bouterse prees de afgelopen week nog de OIC. Bouterse is van mening dat Suriname een gouden kans heeft met de USD 1,8 miljard.
Suriname en Guyana zijn toegetreden tot de OIC in de jaren 1990. De OIC heeft haar deuren gesloten voor nieuwe leden voor tientallen jaren. Vandaag de dag zijn veel landen wachtende om toch opgenomen te worden binnen de OIC, met als doel exploitatie van de economische voordelen die zij biedt. De landen die in afwachting zijn om tot de OIC toe te treden, zijn Brazilië (sinds 2011), Zuid-Afrika (sinds 2002), Sri Lanka (sinds 2008), de Filippijnen (sinds 2008), Servië (sinds 2008), Nepal (sinds 2008), Democratische Republiek Congo (sinds 2008), Centraal-Afrikaans Republiek (sinds 2002), Mauritius (sinds 2002) en Kenia (sinds 2011). Net als Guyana en Suriname hebben Benin, Kameroen, Gabon, Togo, Ivoorkust, Mozambique en Oeganda ook een islamitische minderheid. Deze landen zijn ook lid van de OIC.

error: Kopiëren mag niet!