Zaterdag 20 april 2019

Nizaad Bissumbhar

Nizaad Bissumbhar

De Suriname India Chamber of Commerce and Industry (Sicci) is op 5 november 2018 een samenwerking aangegaan met de Indiase Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (Ficci). Het is de tweede keer dat Sicci een memorandum of understanding (MoU) is aangegaan met een Indiase organisatie. De eerste MoU is ondertekend in maart 2018 waarbij de Confederation of Indian Industries (CII) zich voor 2 jaren heeft gecommitteerd aan het creëren van economische perspectieven voor zowel India als Suriname. Thans zal Ficci dezelfde rol voor 5 jaren vertolken.

Voordelen MoU’s
Nizaad Bissumbhar, voorzitter van Sicci, accentueert in gesprek met Dagblad Suriname dat Ficci en CII beide tot de overkoepelende organisaties van India behoren die het bedrijfsleven vertegenwoordigen. “Met beide MoU’s hebben wij als kamer van Suriname toegang tot bijkans 300.000 Indiase bedrijven. Wij zijn erop gericht om Surinaamse ondernemers te faciliteren bij businessopportunities met India.” Alhoewel India onlangs niet vertegenwoordigd was op de United Caribbean Business and Trade Fair (UCBF), wil het niet zeggen dat India geen duurzame bilaterale economische betrekkingen wil opbouwen met Suriname. “Anders waren er geen MoU’s ondertekend. Die samenwerking is al tot stand gebracht. Het ligt aan de lokale ondernemers om daarvan te profiteren. Sicci biedt daartoe alle ondersteuning.”

Promoten van vrouwelijke ondernemers
Tijdens de herdenking van de Dag der Agrariërs op 7 oktober 2018 is gebleken dat Surinaamse vrouwen nogal ondernemend zijn. Ook voor hen kunnen er deuren opengaan, benadrukt Bissumbhar. “Ficci heeft namelijk een aparte tak voor vrouwelijke ondernemers: FLO (Ficci Ladies Organisation).” India heeft mondiaal bewezen expertise in diverse sectoren in huis te hebben. En daaruit valt er veel te leren. Naar zeggen van Bissumbhar is die belangstelling ook bij de Surinaamse ondernemers aanwezig. “Zo vertrekt een grote agrarische ondernemer uit Saramacca over enkele dagen naar India om met specialisten te brainstormen over onder andere maisteelt, soja en rijst. Dit bezoek is mede voorbereid door CII en Sicci.”

Nut Excellence Centers
Bissumbhar liet weten dat er samen met CII naar mogelijkheden gekeken wordt om een dependance voor CII’s Excellence Centers in Suriname op te richten ter ondersteuning van de productiesector. “CII heeft Excellence Centers in onder andere Australië, China, Egypte, Frankrijk, Duitsland, Singapore en Amerika. Het LAC (Latin American and the Caribbean) gebied daarentegen beschikt nog niet over zulke centers. Daarom zijn wij met CII hierover aan het onderhandelen.” Dit zou overigens goed aansluiten bij een MoU welke tijdens het staatsbezoek van de Indiase president, Ram Nath Kovind, is ondertekend in juni 2018 voor het oprichten van een Center of Excellence of IT (CEIT), beklemtoont Bissumbhar tot slot.

KSR