Maandag 18 februari 2019

Nizaad Bissumbhar

Nizaad Bissumbhar

Na tal van inspanningen vanuit de Surinaamse autoriteiten is de Indiase president, Ram Nath Kovind, dinsdag op een eerbiedige wijze verwelkomd in Suriname. Samen met hem is een delegatie bestaande uit 70 hoogwaardigheidsbekleders afgereisd. In verband met dit 3-daagse staatsbezoek zijn er tal van activiteiten gepland, waaronder een internationaal yoga evenement en het vergroten van een kredietlijn. Aangezien op 4 mei 2018 de Suriname India Chamber of Commerce and Industry (SICCI) is gelanceerd ter versterking van de zakelijke relaties tussen Suriname en India, rijst de vraag welke invloed dit Indiaas staatsbezoek heeft op de activiteiten van SICCI. Nizaad Bissumbhar, voorzitter van SICCI, geeft in gesprek met Dagblad Suriname antwoord op deze vraag.

“Dit staatsbezoek is een bijzondere aangelegenheid; het is de eerste keer dat een Indiaas staatshoofd de Latin American and the Caribbean (LAC) aandoet. Behalve de culturele banden tussen Suriname en India, vormt dit bezoek ook een stimulans voor het openstellen en uitdiepen van de zakelijke banden. Het moment is heel erg cruciaal voor Suriname, want onze economie heeft heel hard investeringen nodig”, ventileert Bissumbhar zijn mening. Daarbij beschouwt hij de kredietlijn als een instrument om de economische relatie met India meer diepgang te geven. Daartegenover moet niet uit het oog verloren worden dat een staatsbezoek überhaupt 3 agenda’s heeft: politiek, cultureel en economisch. “Een goede relatie onderhouden met de desbetreffende overheden en de overige delegatie is erg belangrijk om op het zakelijk vlak een goede verstandhouding te creëren.”

Volgens Bissumbhar hebben de Indiërs een sterke handelsgeest, waardoor ze het aandurven om mondiaal te ondernemen. Suriname is in zijn optiek nogal onbekend in India, echter met het Indiaas staatsbezoek zal het oog van de Indiase ondernemers automatisch vallen op Suriname. Zulke aangelegenheden worden namelijk breedvoerig besproken binnen de media, uiteraard ook in India. “Voor ons als chamber is dit bezoek dus heel belangrijk; dit momentum kunnen wij gebruiken om Suriname verder te promoten tijdens de United Business Fair in oktober 2018, welke gericht is op bedrijven uit India.” In de afgelopen weken is het Bissumbhar opgevallen dat de SICCI benaderd wordt voor concrete vragen over de handelsinvesteringen, alsook de expertise die nodig is vanuit India. “Door het staatsbezoek van India is Suriname op de radar geplaatst van de Indiase ondernemers”, aldus Bissumbhar.

KSR