Zondag 16 juni 2019

Erlan Sleur

Erlan Sleur

“Je komt in mijn gebied en dan mag ik niet graven?”

Nieuw Koffiekamp is vervuild. Iamgold heeft de goudwinningsactiviteiten in 2006 overgenomen van Cambior. Dit bedrijf had afspraken met de bewoners. Hierna bleken de afspraken niet meer te worden nagekomen. “Huizen zouden worden gebouwd, wegen zouden worden geasfalteerd. Nu na 15 jaar goudwinning is er alleen maar verloedering en de mensen hebben niet eens schoon drinkwater”, stelt Erlan Sleur, bioloog en oprichter van Probios. “Dat is toch schandalig. Kijk hoeveel goud ze uit de grond halen en niet eens dat kan voor de mensen worden gerealiseerd?”

De bewoners van Nieuw Koffiekamp zijn in 2016 met graven begonnen nadat Iamgold van Cambior had overgenomen, want het werd toen voor hen duidelijk dat hun belangen niet zouden worden gediend. Via satellietbeelden is te zien dat vanaf 1984 tot 2016 er rondom het dorp nog bos was. Vanaf 2006 zie je dat de bewoners van Nieuw Koffiekamp met ontbossing zijn begonnen. Sleur benadrukt dat het gemakkelijk is om te zeggen dat de mensen zelf ook blaam treft als zij de natuur vernietigen, maar dat het niet zo eenvoudig is om dat te zeggen. “Je moet ook de situatie van de mensen kennen. Hun gebied is ingenomen, ze hebben geen rechten meer in hun eigen gebied, daarbovenop komt dat afspraken niet worden nagekomen.”

Sleur deelt mee dat in het gebied van de bewoners van Nieuw Koffiekamp wordt gegraven en de gedachte daarbij is dan: “je komt in mijn gebied graven en dan mag ik niet graven?” De mensen deden aan kleinschalige goudwinning. Ze wisten allang dat er zoveel goud daar lag, maar ze hebben het nooit aangeraakt, in 2006 veranderde dat. “Wat hebben Cambior en Iamgold voor de mensen gedaan?” Sleur zegt dat zelfs hij waarschijnlijk ook zou zijn gaan graven als je commerciële bedrijven de rijkdommen voor je neus ziet wegdragen. 95% van wat wordt opgegraven, verdwijnt naar het buitenland, stelt Sleur. “Waarschijnlijk is het meer. Tot enkele jaren terug vlogen eigen vliegtuigen met de rijkdommen weg, zonder controle.”

RB