Newmont doneert vacuümregulator

Newmont doneert vacuümregulator (1)Newmont Suriname heeft gisteren aan de Intensive Care Unit (ICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ruim 18 vacuümregulators gedoneerd ter waarde van USD 20.000. Het ziekenhuis vond dit belangrijk vanwege de veiligheid van de patiënten onderling, maar ook het personeel. Navin Ramdhani, intensivist op de afdeling, heeft aanwezigen getoond hoe deze gebruikt wordt. Met de vacuümregulator wordt vocht uitgezogen en komt deze in een canister met daarin een uitzuigzakje, dat gelijk afgesloten kan worden en dat vervolgens gewoon in de prullenbak gedaan kan worden. Er wordt daarna weer een steriele uitzuigzakje in geplaatst. Daarvoor werd er met elektrisch apparatuur gewerkt. Er is heel veel zuurstof in deze ruimte en elke elektrische vonk kan zorgen voor brand. Nu kunnen alle eclectische apparaten weg en gaat het ziekenhuis over naar een druk gereguleerde uitzuigsysteem. “Verder werden speeksel en bloed afscheidingen in bakjes opgevangen. Dit werd na gebruik gewassen en opnieuw gebruikt. Dit hoeft dus niet meer.”
Zeer dure apparatuur en materialen
Niet alleen de vacuümregulators hebben een behoorlijke prijzenkaart volgens Ramdhani, maar de canisters waarvan er 20 zijn, kosten over de USD 400. Verder zijn er ruim 2000 zakjes die al voor USD 4 per stuk verkocht worden. “Alleen aan verbruiksartikelen zit je al gauw op ongeveer USD 8000. Zijn de zakken bijvoorbeeld op, zullen die weer ingekocht moeten worden. Dat is het probleem, want er zal in dit kader goed gekeken moeten worden naar de pakketten en de vergoeding van de verzekeraars. Die zorg is echt duur en dat zal de samenleving ook moeten beseffen”, aldus Ramdhani.
Veiligheid beleidsprioriteit nummer 1
Senior directeur External Relations Albert Ramdin van Newmont Suriname zegt dat zij als beleidsprioriteit nummer 1 de veiligheid en gezondheid van de werknemers en de gemeenschap hoog in vaandel houden. “Het is vanuit deze inspiratie dat deze geste is gedaan. We hebben tevens een bredere verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de gemeenschap in goede gezondheid leeft.” Het bedrijf vindt dit een kleine bijdrage, maar niettemin zijn zij zich ervan bewust dat kleine investeringen een enorme bijdrage kunnen leveren in de overlevingskansen van patiënten. Er zijn ook andere vormen van bijdragen die geleverd worden door het bedrijf. Er zijn onder andere veel sociale projecten die uitgevoerd worden die wel in de miljoenen kunnen lopen. Daarnaast zijn er diverse samenwerkingsverbanden, zoals Project Pure, waar er 2 keer per jaar aan verschillende instanties medische apparatuur en medicamenten beschikbaar worden gesteld. Een paar weken terug zijn nog 3 ziekenhuizen, waaronder het Psychiatrisch Instituut, Militair Hospitaal en de Hospitaal te Albina, aan medisch materiaal geholpen met een totale waarde van USD 400.000.
Intensieve zorg is dure zorg
Dit is een stap vooruit ten aanzien van de medische zorg voor patiënten, met name op de ICU. Intensieve zorg is heel dure zorg dat het niet gemakkelijk maakt voor het ziekenhuis om kwalitatieve zorg op hoog niveau te geven. “Vandaar dat wij dankbaar zijn voor gestes die wij krijgen”, zegt algemeen directeur Claudia Marica- Redan. Intensieve zorg bestaat niet alleen uit de ICU, maar ook uit neonatale afdeling voor de pasgeborenen, zorg voor de iets grotere kinderen en de Coronary Care Unit (CCU) voor mensen met hartklachten. In oktober wil het ziekenhuis zijn lang verwachte unit ook openen met betrekking tot bijzondere neurologische aandoeningen.

error: Kopiëren mag niet!