Netwerksysteem voor LBO-scholen

50 landelijke schoolleiders krijgen training

Het Onderdirectoraat Beroepsonderwijs (ODB) van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) heeft op vrijdag een landelijk systeem van lerende netwerken gelanceerd voor de schoolleiders van het Lager Beroepsonderwijs (LBO). In samenwerking met het Centrum voor Nascholing Suriname (Cenasu) en de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB) heeft de ODB dit project tot stand gebracht. Het ligt in de bedoeling om de kennis en ervaring van de LBO-schoolleiders te versterkers, opdat het onderwijs kwalitatief verbeterd kan worden. In dit kader heeft er gisteren de allereerste informatiebijeenkomst plaatsgevonden in de conferentiezaal van het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI). Hieraan hebben bijkans 50 landelijke LBO-schoolleiders geparticipeerd.
Ter voorbereiding van de eerste netwerkbijeenkomsten doorlopen alle voornoemde schoolleiders in augustus 2017 een bijscholingscursus in schoolleiderschap. Aangezien de groep uit 50 personen bestaat, zijn er 14 personen uitgekozen die verder getraind zullen worden in het faciliteren van deze lerende netwerken. Het is de bedoeling dat deze 14 personen de opgedane kennis verder zullen spreiden. De netwerken worden op geregelde basis geüpdatet met externe inhoudelijke expertise over thema’s, zoals omgaan met gedragsproblemen, professionaliseren van de leraren, startersbegeleiding, ouderbetrokkenheid enz. Het systeem van schoolleider netwerken wordt gefinancierd door de de Belgische Federale overheid en de Vlaamse overheid (Europese Unie).
“Dit programma, dat gefinancierd wordt door de Belgische overheid, duurt tot 2021. Daarnaast is er ook de bijkomende financiering via de Europese Unie, die in principe tot 2019 duurt. We gaan tot 2019 heel intensief bezig zijn, maar ook daarna gaat het nog door blijven gaan. Het gaat om een kostenefficiënt project, want er hoeft niet voor zalen en trainers betaald te worden. Het gaat erom om mensen bij elkaar te brengen om kennis te delen”, zegt Hans de Greve, programma manager van VVOB, in gesprek met journalisten.
Met de komst van dit project zullen vooral de startende leraren niet meer het gevoel krijgen dat ze voor de haaien worden gegooid. “Meestal worden zij aan hun lot overgelaten. Daarom hebben wij samen met ODB dit systeem opgezet. De nieuwe leerkracht wordt gekoppeld aan een mentor/coach, die de nodige ondersteuning aan hen verschaft.” Men beoogt om uiteindelijk een situatie te creëren, waarbij zelfstandigheid centraal wordt gesteld. Door middel van reflecteren en daaruit te evolueren tot een betere versie van jezelf is het uitgangspunt van dit project. “Hiervoor leiden we de mensen op.” Naar zeggen van De Greve werkt het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) reeds met dergelijke begeleiding, waardoor het niet de eerste keer plaatsvindt in Suriname. “Echter is dit in het LBO wel volledig nieuw. Het is gebleken dat de startende leerkrachten ontzettend veel baat bij hebben als de mentoren worden ingezet.” Aangezien het een nieuwe rol is binnen het LBO moeten de leraren nog eraan wennen, merkt De Greve op.
KSR

error: Kopiëren mag niet!