Nederland: Top landbouwexporteur in de wereld en beste economie EU

Algemeen Dagblad Nederland schrijft in haar editie van 27 september 2016 het navolgende:…” Nederland beste economie van de Europese Unie en vierde op de jaarlijkse wereld ranglijst. Van de 138 onderzochte landen hebben alleen Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten (USA) een geavanceerde economie dan Nederland; aldus het “World Economic Forum”, dat sinds 2004, elk jaar de concurrentiekracht van landen meet. Met de vierde plek gaat Nederland Duitsland voorbij en is bovendien de beste economie van de Europese Unie. Basis voor de hoge notering zijn: topinfrastructuur (luchthaven Schiphol en zeehaven Rotterdam) , toepassing van nieuwe technologieën , gezondheidszorg, hoger onderwijs……”
Telegraaf 22 september 2016 :…”spoorlijn naar China”. Nederland heeft de eerste spoorverbinding met China. Een goederentrein die wekelijks met 80 containers zal rijden tussen Rotterdam (havenstad) – Duitsland-Polen-Wit Rusland- Kazachstan— Changdu- Shanghai -Wuhan. De trein is veel goedkoper dan een vliegtuig en veel sneller dan een vrachtschip.
Export
Nederland mag een heel klein land zijn, maar zij is groot producent van zeer hoogwaardige kwaliteits exportproducten. Suriname is 5 x groter (in oppervlakte) dan Nederland. Nederland is een exportland met een open economie en een grote (internationale) financiele sector. De welvaart, economische groei en werkgelegenheid hangen voor een groot deel af van de handel (export) met andere landen. Nederland verdient een groot deel van haar nationaal inkomen door export. Top exportproducten zijn:
Kaas: meer dan 600 miljoen kilo kaas jaarlijkse export naar het buitenland.
Bier: Heineken is de op twee na grootste bierbrouwer van de wereld.
Bloemen en snijbloemen: jaarlijkse productie van 4 miljard tulpenbollen, 1 miljard voor export.
Zuivel, melk en melkproducten: export van melkpoeder naar o.a. China.
Vlees, eieren.
Groente en fruit.
Voedsel en voedselverwerking (bewerking—doorvoer van voedselproducten).
Aardgas—chemie—olieraffinage, machinerieën, elektronica.
Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld. In 2015 bedroeg de landbouwexport 81,5 miljard euro. Na de Verenigde Staten (USA) is Nederland de grootste landbouwexporteur in de wereld. Na Nederland volgen Duitsland, Brazilie en Frankrijk. De landbouw in Nederland heeft 2,3 miljoen hectare in gebruik. In 2008 was 55 % van het totale landoppervlakte van Nederland in gebruik voor landbouw. Nederland is op wereldschaal een belangrijke exporteur van agrarische producten. De agrarische export is 20 % van de totale Nederlandse export, die in het jaar 2015 bijkans 440 miljard euro bedroeg. Bron CBS-Nederland.
Suriname is 5 x groter (in oppervlakte) dan Nederland. Hoeveel landbouwgrond heeft Suriname in landbouw- productie en wat is de geldwaarde van onze landbouwproducten export? En hoeveel draagt zij bij aan de werkgelegenheid van Suriname? Zal Suriname een “ambtenarenland ” en een “verzorgingsstaat voor de politieke elite” blijven?
Zullen wij eens eindelijk gaan beseffen dat onze economie zeer fragiel en kwetsbaar is en dat vanaf 1975-heden opeenvolgende regeringen niets aan verbeteringen, vernieuwingen, het realiseren van een solide duurzame economische basis hebben gedaan?
Surinaamse jongeren een uitdaging voor U allen.
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!