‘Nederland heeft niets te maken met luchtvaartovereenkomst tussen Aruba en Suriname’

Frans Timmermans, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, zegt in een brief aan het Nederlands parlement dat de huidige luchtvaartovereenkomst tussen Nederland en Suriname gescheiden is van de luchtvaartovereenkomst tussen Aruba en Suriname. “De luchtvaartovereenkomst tussen Nederland en Suriname bevat geen belemmeringen voor Inselair om rechtstreeks van Aruba naar Suriname te vliegen”, aldus Timmermans.
Het luchtverkeer tussen Aruba en Suriname en / of Curaçao en Suriname betreft een overeenkomst tussen deze landen op basis van bilaterale of multilaterale overeenkomsten of regelingen tussen hen, voegde Timmermans eraan toe. Inselair Aruba wilde vanaf 18 augustus 2014 directe vluchten naar Paramaribo (Johan Adolf Pengel International Airport) bieden, maar de vluchten werden geblokkeerd door de Surinaamse luchtvaartautoriteiten. Insel Air Aruba is dan ook gedwongen om een ’technische’ stop op Curaçao te maken.
De aangekondigde boycot van de zijde van de Arubaanse regering is inmiddels ook afgeblazen. Gerard Brunings, president-commissaris van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), gaf eerder in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat de reguliere vluchten naar het eiland normaal, volgens planning , zullen worden uitgevoerd. Aruba is volgens de SLM-topman verplicht zich te houden aan de voorwaarden die in het contract tussen beide landen zijn aangehaald. Brunings gaf aan dat Inselair Aruba zelf ervoor gezorgd heeft dat zaken zolang hebben geduurd. Er is helemaal geen sprake van een dispuut. De Curaçaose luchtvaartmaatschappij moet volgens de SLM-president-commissaris voldoen aan de eisen om te komen tot een ‘Foreign Operators Approval’ (FOA) van luchtvaartautoriteit Casas. Om de FOA te krijgen, moet Inselair het ‘Air Operators Certificaat’, dat zij van Aruba heeft gehad, aan Suriname tonen en alle benodigde informatie verschaffen aan Casas. Als aan al deze voorwaarden is voldaan, kan men beschikken over de FOA.
Volgens Brunings staat in het verdrag met Aruba dat Suriname zonder oponthoud vergunning moet verlenen, wanneer alle stukken al zijn ingediend. Ondanks Inselair weet wat zij moet doen, blijft zij in gebreke. Suriname staat in ieder geval te wachten op Inselair om haar zaken in orde te maken.

error: Kopiëren mag niet!