Na launch digitale tv komt publiciteitscampagne

Gisteren zijn de consumentenorganisaties en de afdeling Consumentenzaken van het ministerie van Handel en Industrie ontvangen door de voorzitter van de projectgroep Communicatieve Ontsluiting, Vivian Gordon, voor een informatief gesprek. Na de launch van digitale televisie worden nu de consumentenorganisaties ingelicht om zodoende te komen tot een geïntegreerde publiciteitscampagne op radio en televisie. Gordon denkt dat de campagne binnen 10 jaren van start zal gaan. De Consumentenkring heeft op de stakeholdersmeeting, die de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) op 31 juli organiseerde, meermalen erop gewezen dat de consumenten slecht voorbereid zijn geworden op de introductie van de digitale televisie. Er is veel onzekerheid omtrent de aanschaf van boxen voor omzetten van de digitale signalen en het verschil tussen betaald televisie en digitale televisie is niet echt duidelijk.

Waarom digitale televisie?

Gordon gaf aan dat de invoering van digitale televisie een onderdeel is van de ontsluiting van het binnenland. Ook internet en mobiele telefonie moeten beschikbaar zijn voor de binnenlandbewoners. Ook legde Gordon uit dat conform de aanbeveling van de International Telecommunication Union juni 2015 als ultieme datum voor de invoering wordt gehanteerd. Het ligt in de bedoeling om de bevolking zo een jaar de kans te geven zich goed hierop te kunnen voorbereiden. Technische consultant van de projectgroep, Ted Jantz, gaf een exposé over de verschillende standaarden, die op de wereld gebruikt worden. Suriname heeft gekozen voor het NTSC-systeem, dat ook in de VS wordt gebruikt. Voor betaald televisie zal het DVB/T-systeem gehanteerd worden. Voorlopig is aan Wise (dochteronderneming van ATV) en aan DBC (deel uitmakende van het Rapar consortium) vergunning verleend voor betaalde televisie. Jantz adviseerde ook een buitenantenne voor de ontvangst van digitale signalen. ‘Digitale signalen kunnen niet penetreren door een metalen dak en dat levert slecht beeld op. Een binnenantenne alleen is niet voldoende’, deelde Jantz mede. Ook moeten gebruikers van een digitale televisie de kanalen scannen om het digitale beeld te ontvangen. Jantz gaf aan dat er Free to Air televisiekanalen zijn die hun inkomsten via advertenties halen. Dat zijn de meeste overheidskanalen. Deze kanalen zullen langzaamaan ook digitaal gaan uitzenden, maar de analoge kanalen zullen voor onbepaalde tijd behouden blijven. De abonnee of betaalde televisie haalt haar inkomsten uit de abonnementen die betaald moeten worden. Zij zullen ook niet analoog uitzenden. Indien de consument hieraan behoefte heeft en het kan betalen, zal de consument deze dienst aanvragen. Het belangrijkste advies dat Jantz kan meegeven, is dat de consument bij aankoop van een televisie om een demonstratie moet vragen. Als het de digitale kanalen opvangt, is het een digitale televisie, want niet elke flatscreen televisie is ook digitaal.
Jantz benadrukte ook dat ‘de hele wereld al is veranderd. Analoge televisies zullen na juni 2015 niet meer worden gemaakt. Iedereen moet dus naar digitaal. Er is nu een grace periode van een jaar en daarna zullen de analoge uitzendingen nog doorgaan.’ Hij geeft echter wel aan dat analoge zenders die kapotgaan niet of met moeilijk gerepareerd kunnen worden, omdat die onderdelen niet meer gemaakt worden. Dat geldt ook voor de analoge televisietoestellen. Het aanbod aan kanalen zal ook sterk toenemen. Alle kanalen kunnen nu gebruikt worden, waarbij kanaal 1 tot en met 36 gaan naar Free to Air en kanaal 38 tot en met 51 gaan naar betaald televisie. Per kanaal kan men ook vier programma’s uitzenden. ‘De vervanging van analoge technologie is dus voordelig voor de markt en voor de consument’, besluit Jantz zijn relaas.
Diepgaande studies uitgevoerd
De beslissing voor deze transitie is niet simpel geweest. Er is gekeken naar de verschillende systemen die gebruikt worden en welke systemen succesvol geïmplementeerd zijn. ‘Er zijn diepgaande studies gevoerd’, verzekerde Gordon. Gebruikers die hun analoge televisie willen blijven gebruiken, zullen een box moeten aanschaffen voor het omzetten van de signalen. Gordon geeft aan dat de regering tientallen miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in dit project. Het is een mega ontwikkeling en de consument moet nu alleen zijn deel doen. Nu beginnen met sparen en over een jaar kan iedereen een digitale televisie hebben. Overigens heeft 60% van de Surinaamse bevolking al een digitale televisie. Dat blijkt uit de onderzoeken van de projectgroep.

error: Kopiëren mag niet!