Murwien Leeflang: “Het land heeft al voldoende problemen”

Afgelopen vrijdag heeft de regeringspartij een grote tegenslag gehad van de groep ‘We zijn Moe’. Uiteindelijk heeft dat zijn neerslag gehad op facebook, waar er van alles en nog wat vanuit verschillende hoeken naar verschillende groepen werd gesmeten. Om het nog erger te maken, waren er daartussen heel wat racistische meningen. Dagblad Suriname koos ervoor om een deel van deze meningen te publiceren, wat bij een groep niet in goede aarde viel. Dit resulteerde in een reactie, die door velen als onterecht en als een afleidingsmanoeuvre worden getypeerd. Vakbondsleider Murwin Leeflang vindt de situatie waarin Suriname de afgelopen dagen in terecht is gekomen, geen goed voorbeeld voor het land. “Natuurlijk kijken wij als jonge leiders naar hetgeen gebeurd is. De situatie continueert zich. Het wordt alleen maar erger. Nu dreigt men zelfs producten van een mediahuis in brand te steken. Het wordt steeds grimmiger”, stelt Leeflang.
Voor Leeflang is belangrijk dat Surinamers kijken naar de productiviteit in het land. Werknemers zijn ontslagen en worden nog steeds ontslagen. De regering is naar het Internationaal Monetair Fonds gegaan. “Men wil snijden in de ambtenarij. Wat zijn de plannen van de regering? Hoe gaat men dat doen? Wij horen dat het geld van de International Development Bank telkens in tranches van US$ 65 miljoen zullen worden overgemaakt. Daar moet er meer transparantie in komen. De regering moet beter communiceren”, stelt Leeflang. Het land heeft al voldoende problemen. Surinamers kunnen zich volgens Leeflang liever daarop concentreren ‘en geen etnische zaken creëren, zoals in de Afrikaanse landen, waar groepen tegen groepen vechten’.
De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft zich na de eerste officiële reactie van een NDP’er gedistantieerd van racistische en andere tegenstrijdige uitlatingen, die door derden zijn gedaan via de social media. De partij benadrukt dat zij nooit en te nimmer aanleiding heeft gegeven of zal geven voor haatzaaiing of rassendiscriminatie. Echter werd niet gedistantieerd van de oproep om het mediahuis te boycotten en vooral de kranten van Dagblad Suriname te verbranden. “Wij onderschatten de werkzaamheden van de president. De man is een man vol strategieën en scenario’s. Als voorzitter heeft hij het recht om zich te distantiëren van hetgeen door een ander is gezegd. Wij kunnen echter niet kijken in de keuken van de man”, stelt Leeflang. Een verstandig iemand heeft volgens Leeflang hierbij niet veel woorden nodig.
Het volk moet volgens Leeflang zijn ogen openen om realistisch te zijn, wanneer men zegt dat het nog goed gaat in het land. “Wij hebben op dit moment gigantische problemen.” Er zullen naar zijn inschatting nog meer bonden opstaan, die zullen zeggen dat zij nog geen geld hebben ontvangen. Er zullen meer groeperingen opstaan om te vragen wat er precies gebeurt. “Wang moni probleem de ini a kondre. Dat zie je al in een huishouding. Als er geldproblemen zijn, beginnen er spanningen op te treden. Zo moet men ook naar de regeerders kijken. Er zijn nu spanningen. Wij hebben op dit moment denkers nodig. Wij hebben mensen nodig die ons kunnen helpen uit deze situatie. De partijen die dat zullen kunnen doen, zitten allemaal in de oppositie”, aldus Leeflang.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!