Misiekaba over verlies stemrecht bij VN: “Er zijn grotere problemen in het land”

Misiekaba over verlies stemrecht bij VNwp-content/uploads/2018/02/Misiekaba-over-verlies-stemrecht-bij-VN.jpgSuriname moet minimaal USD 117.402 betalen

“Er zijn grotere problemen in het land waar onze focus, energie en aandacht naar toe moet gaan.” Zo reageert NDP-fractieleider Andre Misiekaba op het besluit van de Verenigde Naties (VN) om het stemrecht van Suriname op basis van artikel 19 van het VN-verdrag te ontnemen. Suriname behoort tot de 12 landen van de VN, die voorlopig geen stemrecht hebben, omdat zij al langer dan 2 jaren achter zijn met het betalen van contributie. Verschillende parlementariërs wensten dinsdag tijdens de openbare vergadering onmiddellijk door de regering geïnformeerd te worden over dit onderwerp. Misiekaba, die voorzitter is van de vaste parlementaire commissie Buitenlandse Zaken, voerde tijdens de DNA-vergadering aan dat zijn fractie alle geduld heeft de regering de ruimte te geven de grote problemen binnen Suriname op te lossen en rustig af te wachten op een antwoord in de VN-kwestie. Overigens is volgens hem in eerdere setting al aan Buitenlandse Zaken-minister Yldiz Pollack- Beighle gevraagd naar een lijst van alle internationale organisaties waar Suriname lid van is. Gebleken is dat ook bij een aantal andere organisaties Suriname achter blijkt te lopen met het betalen van contributie. Waarnemend Abop-fractieleider Marinus Bee ziet het niet betalen van contributie als een nationale schande. Hij bracht ook naar voren dat het college door de regering geïnformeerd zou moeten worden bij welke organisaties Suriname nog betalingsachterstanden heeft. Om het stemrecht terug te krijgen, moet Suriname minimaal USD 117.402 betalen, zo blijkt uit een overzicht van de VN dat eind januari is uitgegeven.
Minamata-verdrag heeft ook betrekking op stemrecht bij VN
Op de agenda gisteren stond als hoofdpunt de behandeling van het Minamata-verdrag, dat gericht is op de uitbanning van kwik. VHP-fractieleider Chan Santokhi voerde aan dat terwijl het parlement het Minamata-verdrag wil ratificeren, dit verdrag ook betrekking heeft op het stemrecht bij de VN. “Juist vandaag worden wij geconfronteerd dat Suriname geen stemrecht heeft. Hoe wilt u dit daar gaan bepleiten? Welke belangen wilt u behartigen als u geen stemrecht heeft?”, stelde een bezorgde Santokhi. Hij en fractiegenoot Mahinder Jogi eisten dat de regering direct hierop moest ingaan. De overige elf landen die ook geen stemrecht hebben, zijn Centraal Afrikaans Republiek, Dominica, Equatoriaal Guinee, Grenada, Venezuela en Jemen. Vier landen krijgen dispensatie, omdat ze geen schuld hadden aan het niet kunnen betalen van de contributies. Het zou gaan om de Comoren, Guinee-Bissau, Sao Tome en Principe en Somalië.
FR

error: Kopiëren mag niet!