Minister Miskin blikt tevreden terug op beleid

dblogoMet nog enkele weken en dagen te gaan voor de dag van de algemene, vrije en geheime verkiezingen in Suriname reflecteert de minister van Arbeid op zaken die zijn ondernomen in de haast afgelopen regeerperiode op het gebied van Arbeid. “Bij mijn aantreden als minister van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu, heb ik samen met mijn staf een aantal acties die reeds in voorbereiding waren, opgepakt en verder begeleid met het doel om de beoogde resultaten te realiseren. Ook zijn er nieuwe initiatieven ondernomen. Met enkele zaken hebben wij vooruitgang geboekt en met andere hebben wij niet het beoogde resultaat bereikt. In deze afgelopen periode zijn 7 ontwerpwetten afgerond en aan de Raad van Ministers aangeboden. Daarvan is alleen de Wet Minimumuurloon in behandeling genomen en goedgekeurd door de Raad van Ministers op 1 april 2014. De aanname in De Nationale Assemblee vond plaats op 29 augustus 2014 en de wet is sinds 1 januari 2015 in werking getreden. De pogingen om eerder een minimumloon tot stand te brengen en de uiteindelijke realisatie, die een periode behelzen van meer dan 40 jaar, zijn vastgelegd in een uitgave welke binnenkort beschikbaar zal zijn. In deze regeerperiode is er prioriteit gegeven aan wetten die de sociale zekerheid voor de Surinaamse burgers hebben verbeterd en werden er naast de Wet Minimumuurloon ook de Wet Nationale Basis Zorgverzekering en de Wet Algemeen Pensioen 2014 aangenomen.”
“Bij de Arbeidsinspectie is een proces van verbetering ingezet. Behalve dat arbeidsinspecteurs worden bijgeschoold om hun taken beter te kunnen vervullen, is ook als maatregel om de handhaving van de arbeidswetten te verbeteren een procedure voor snelrecht geïntroduceerd. Dit met het doel een vlotte afhandeling van overtredingen te bewerkstelligen om langdurige misstanden aan te pakken en te voorkomen. Zoals ook eerder aangegeven was, zouden wij een Decent Work Country Programma voor Suriname aannemen. Dit is aan het begin van dit jaar een feit geworden. Nadat de 3 sociale partners, de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging, samen de prioriteiten van dit programma hadden bepaald, konden 3 partners op 5 januari overgaan tot de ondertekening van dit document met de Internationale Arbeidsorganisatie, die technische assistentie zal verlenen om de actiepunten te realiseren.”
“Er is ook gewerkt aan de fysieke verbetering van de werklocaties van waaruit het Ministerie van Arbeid opereert. De diensten Technologische Ontwikkeling en Milieu zijn niet meer gekoppeld zijn aan het Ministerie van Arbeid en heeft het ministerie per 03 april 2015 een naamsverandering ondergaan en heet thans weer het Ministerie van Arbeid.”
De minister sluit af door een ieder een prettige, maar bovenal bezinningsvolle “Wrokoman Dey” toe te wensen.

error: Kopiëren mag niet!