Milieurehabilitatieverplichtingen bestaan er al

Bericht is in de media dat een Zuid-Afrikaans bedrijf of eenheid zaken zal doen in Suriname op het gebied van het rehabiliteren van land. Men zal het gebied kwikvrij maken, de ontstane gaten dichten en de vegetatie herstellen. Op zich is dat een heel goede zaak, maar het moet niet ertoe leiden dat mijnbouwbedrijven, die hier zaken doen of zaken hebben gedaan, ontlast worden van hun verplichtingen. Bovendien moet het totale plaatje van het bedrijf duidelijk zijn. Dit, omdat blijkt dat men ook goud gaat winnen. Gezegd wordt dat de kleine mijnbouwers slechts 40% van het goud in het erts die ze behandelen, kunnen halen. Het betreffende bedrijf kan het resterende 60% deel van het goud halen. In principe is het brengen en actief worden van dit bedrijf een gouddeal op zich. Wat zal men met het goud doen? Hoeveel belasting en heffingen zal men op het goud betalen? Onder welke ondernemingsvorm zal deze eenheid functioneren in Suriname? Hoeveel % van zijn activiteiten heeft betrekking op het winnen van goud en wat is het aandeel van kwikvrij maken, gaten dichten en vegetatie herstellen? In de media is de goudordeningscommissie niet uitvoerig geweest over deze laatste punten, men was heel enthousiast over de machine die goudstaven produceert. Wat zal de betrokkenheid van Surinamers uit de officiële sector (staatsorganen/overheidsorganen) zijn bij de bedrijfsvoering? Het moet in elk geval duidelijk zijn waar de Zuid-Afrikanen hier voor zijn. Voorkomen moet worden dat ten laste van de Staat burgers en buitenlanders de gelegenheid te baat nemen om weer eens zich onrechtmatig te verrijken. Wat de staatskas toekomt, moet de staatskas ontvangen. Zolang bedrijven hier aanwezig zijn om het milieu te helpen, is het een goede zaak. Het bedrijf moet zo snel als mogelijk beginnen met kwikvrij maken van het gebied. Wat dat precies zal inhouden, moeten wij nog ervaren. Betekent het dat men de kwikvervuiling uit de bodem en het water gaat halen? Dat zou op zich prachtig zijn en het bedrijf zeer welkom maken. Betekent het (ook) dat men het gebruik van kwik zal ontmoedigen en overbodig zal maken door introductie van kwikvrije winningsmethoden? Dat is geen rehabilitatie op zich, omdat de kwikvervuiling blijft, maar niet toeneemt. Het elimineren van kwik is een doel dat wij al een tijd nastreven en in dat kader is het bedrijf dus ook welkom. Wat het bedrijf ook moet doen, is kader helpen kweken waardoor wij zelf het kwikvrij houden van de goudwinning kunnen bewerkstelligen. Waar wij zeker ook naar uitkijken, is het dichten van de gaten die door de kleine goudmijnbouwers zijn achtergelaten. Er moet een manier worden bedacht om de kleine goudmijnbouwers mee te helpen betalen.
Alle multinationals die hier in de mijnbouwsector hebben gewerkt – van Billiton tot Iamgold – hebben vanuit hun eigen corporate social responsibility-regels aangaande milieu, die hen verplichten tot zoveel mogelijk rehabilitatie van land dat door hun activiteiten is gedegradeerd. Deze bedrijven hebben zich hopelijk gekweten van hun taak, voornamelijk de bedrijven die al opgehouden zijn met activiteiten. Zoals in de csr-regels van Biliton, Alcoa als Iamgold zijn er regels aangaande het milieu. Het punt in Suriname is dat onze milieuorganisaties en de politiek zich weinig bewust zijn van de csr-regels. Multinationals worden heel zelden gewezen op hun csr-regels over milieu, waar de bedrijven prat op gaan. Wat wij in dit kader zien, is dat er duizenden bomen worden gepland in ontboste gebieden elders in de wereld waar de milieuorganisaties iets duidelijker en indringender tewerk gaan. In Suriname worden er kennelijk ook bomen geplant, maar alleen is het niet duidelijk te merken.
De ordening van de goudsector is een van de belangrijkste overheidsingrepen van regering Bouterse-Ameraali sinds haar aantreden in augustus 2010. De ordening is nodig omdat er in het binnenland een onoverzichtelijke situatie heerst met daardoor onder andere milieuschade. De doelen van de Ordening Goudsector zijn meerledig en hebben ook betrekking op efficiëntie in goudmijnactiviteiten middels duurzame extractie en productie en milieubescherming (soil, bossen, zoetwaterbronnen, waste) en mijnrehabilitatie. De regering moet een overheidsafdeling belasten met het communiceren met mijnbouwbedrijven aangaande het milieu. In de officiële doel- en taakstelling van de goudordeningscommissie is mijnrehabilitatie genoemd. Er moet een duidelijk overheidsbeleid van de overheid zijn als het gaat om de mijnrehabilitatie. Daarbij moet het voor een ieder duidelijk zijn dat de multinationals hun milieuverplichtingen op dit stuk aanpakken. Wat overblijft, moet overgedragen worden op het Zuid-Afrikaans bedrijf. Voorkomen moet worden dat het winnen van goud alle aandacht vergt van dit bedrijf, dat hier zeker een bijdrage kan leveren. De nadruk moet vooral liggen op het stuk van kwikeliminatie en herstel van de vegetatie. Uitkomsten moeten publiekelijk worden gemaakt.

error: Kopiëren mag niet!