Dinsdag 21 mei 2019

Regenbuien meestal in de middag en  vooravondDe natte periode heeft enkele dagen terug zijn intrede gedaan middels de regen die met bakken uit de hemel viel. Vooral in het kustgebied heeft het in de avonduren constant geregend. Behalve de regenperiode is de hoge intensiteit van de regenval te wijten aan een storing in de bovenlucht. Maar deze storing schijnt afgenomen te zijn, stelt meteoroloog Jimmy Samijo in gesprek met Dagblad Suriname. De kleine regenperiode, die al aangevangen is, heeft als gevolg dat er her en der buien kunnen optreden op bepaalde plaatsen in de ochtend. Maar meestal regent het in de middag en de vooravond. Deze aspecten zijn van toepassing in het kustgebied. Terwijl Midden en Centraal Suriname, gebieden in het zuiden waaronder Para, Brokopondo en de overige districten merendeels in de nachtelijke uren regen kunnen verwachten. De meteoroloog merkt op dat indien er sprake is van een storing in de bovenlucht ook het kustgebied in de avonduren verrast zal worden met regenbuien. Hiervan was er sprake donderdagavond.

Vanwege een storing in de bovenlucht heeft het veel geregend in de nachtelijke uren. Veel gebieden in Paramaribo stonden blank vanwege het overtollige water. Vooral op Zorg en Hoop en omstreken heeft het gedurende een periode van een etmaal, 1 maal 24 uur, extreem veel geregend. Er is een neerslag van 95.8 mm genoteerd. Op Albina is een neerslag van 14.7 mm genoteerd. In het binnenland heeft het weinig geregend, met uitzondering van Langa Tabbetje, waar een neerslag van 35.3 mm is genoteerd. Zo is op La Doewani een neerslag van 10.0 mm genoteerd en op Tepu 7.5 mm.

De Intertropische Convergentiezone (ITCZ), die zich boven de oceaan bevond, is zich aan het verplaatsen naar het zuiden toe. Wanneer de ITCZ zich boven de oceaan bevindt, is er sprake van droge tijd. De meteoroloog legt uit dat de regenperiode in het kustgebied aanvangt. En waar in de droge periode de wind vanuit het zuidoosten kwam, is er thans in de regenperiode sprake van wind vanuit het noordoosten. Al deze aspecten zijn gebonden aan invloeden die veroorzaakt worden door verplaatsing van lage drukgebieden naar hoge drukgebieden. Volgens de weermodellen zal de regenperiode aanvangen gedurende medio november en voortduren tot midden februari. Maar de meteoroloog legt uit dat er rekening gehouden moet worden met het feit dat in de realiteit verschuivingen van een of twee weken vervroegd of verlaat kunnen optreden.

Asha Gajadien-Bhagwat