Manoj Hindori: “Wij leven bij gratie van de banken, en dat is geen gezonde zaak”

Het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) heeft haar personeel hun salarissen en vakantiegelden al uitbetaald. Dit meldt Manoj Hindori, directeur van SVZ. Aan de andere kant bevestigde Antoine Brahim, directeur Academisch Ziekenhuis(AZV), ook dat het ziekenhuis al zeker was van haar salarissen. De vakantiegelden zouden gisteren ook een feit zijn.
Dit goede nieuws komt volgens Hindori, ook vanwege het feit dat het Staatsziekenfonds nu eindelijk haar achterstallige betalingen inloopt, waardoor de ziekenhuizen wat meer geld binnen krijgen. De medewerking van de banken om kredieten te verstrekken is ook positief geweest.
Beide ziekenhuizen hebben voor het rond krijgen van hun financiële verplichtingen een tijdelijke financiering van uit het bankwezen gekregen. “Wij van de Ziekenhuisraad hebben vergaderd, en waren optimistisch. Er is dus rust op het arbeidersfront. Vanaf januari 2014 is de subsidie vanuit de overheid aan de ziekenhuizen stopgezet. Sinds toen belanden we vrijwel constant in de rode cijfers. We hadden al geen reserve. Op een gegeven moment moesten we zaken uitstellen en prioriteiten stellen. Op den duur is dat ook niet meer in stand te houden”, zegt Hindori.
Brahim geeft aan dat het in beginsel zou moeten zijn dat alle zaken in verband met de BZV al afgerond moesten zijn. Hij vertelde dat de ziekenhuizen altijd nog in onderhandeling zijn met de verzekeraars. “Suppleties zijn in het leven geroepen, omdat de tarieven niet marktconform waren. Die heeft men stopgezet, zonder dat er sprake is van marktconforme tarieven”, zegt Brahim
Hindori gaf aan dat er eerst met de regering en dan met de verzekeraars is gesproken over de tarieven. De gesprekken met de verzekeraars zijn nog gaande. Volgens Hindori worden er vorderingen geboekt. Brahim meent dat deze onderhandelingen in een afrondende fase zijn.
“De vraag is of partijen eruit zullen komen. Als we eruit zijn, zullen we moeten nagaan wat voor effecten de overeenkomst op de resultaten van de ziekenhuizen zal hebben”, zegt Brahim. “Dat we af en toe bij de bank lenen is niet erg, omdat je dat via je verdiensten weer terug krijgt. Maar als je uitgaven structureel hoger zijn dan je inkomsten, kom je zeker in problemen. Wij leven bij de gratie van de banken, en dat is geen gezonde zaak”, merkt Hindori op.
“De afhankelijkheid van ziekenhuizen van de overheid, wordt met de onderhandeling met de verzekeraars, langzamerhand afgebouwd. Je ziet langzaam een vermindering van de afhankelijkheid en een verbreding van de groep die verzekerd is. Vanwege de BZV moeten we met verzekeraars onderhandelen en niet zo zeer met de overheid. Als wij bepaalde tarieven wensen, ligt het dus aan de verzekeraars en ziekenhuizen om eruit te komen”, zegt Hindori.
Brahim stelt concreet dat de afhankelijkheid van de overheid voor een groot deel al is stopgezet. “AZP kreeft per maand 6 miljoen aan suppleties. Nu is dat 0. Vandaar de vraag om de tarieven marktconform op te schroeven. Langzaam maar zeker moeten de ziekenhuizen, de overheid en de gemeenschap met de nieuwe situatie leren leven”, aldus Brahim.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!