Woensdag 20 maart 2019
?????????????

?????????????

1 Locomotorius 14 december 20181Als het om massage gaat, zijn er bepaalde vragen die steeds weer terug komen…. Wanneer ik me laat masseren, mag de massage nou pijn doen? Of moet het pijn doen? Of mag het helemaal geen pijn doen? Voor we verder gaan, laat ons nog even iets helder stellen. Een fysiotherapeut is geen masseur en ook geen veredelde masseur. Massage is slechts één van de tools die een fysiotherapeut gebruikt om een klacht aan te pakken. De kennis die een fysiotherapeut van het houdings -en bewegingsapparaat (lichaam) heeft, is specialistisch en is absoluut niet te vergelijken met de kennis van een masseur, met alle respect. Ten onrechte wordt vaak gezegd ‘me ga mas’ als men naar de fysio gaat. Dat is dus een verkeerd denkbeeld dat binnen onze samenleving, diep geworteld zit.

Maar goed, dat gezegd hebbende, gaan we over op ons onderwerp van vandaag. Mag een (sport)massage pijn doen? Als we het over massage hebben, kunnen we daar allerlei associaties bij hebben. Van alles kan door ons hoofd gaan. De één denkt aan (geur)kaarsen, allerlei gekleurde lampjes. zwetende lichamen, regendruppels, noem maar op. De andere denkt aan iemand die op zijn of haar rug gaat lopen ‘fu brok a skin’ waarbij men het uitschreeuwt van de pijn. Dit onderwerp gaat niet over SPA-gelegenheden, maar over (sport)massage die wordt toegepast bij lichamelijke pijnklachten en/of blessures.

U moet u voorstellen dat u ergens pijn heeft. Bijvoorbeeld een pijnlijke gespannen kuit als gevolg van een uur hardlopen. Waarbij u heen en weer over de Bosje brug heeft gerend. Terwijl u dat niet meer gewend bent. Want de laatste keer dat u dat gedaan had, was een half jaar geleden. Grote kans dus dat uw spieren gaan protesteren. Ze zullen u op de één of andere manier laten weten dat u te ver bent gegaan. Als u nu bij Locomotorius voor deze klacht op consult komt en wij vinden dat massage nodig is, zullen wij u een massage geven. Maar willen we het gekwetste spierweefsel in diepere lagen behandelen, dan zult u deze massage niet echt als prettig ervaren. Maar het is goed om u te realiseren dat een pijnlijke spier behandelen, niet zonder pijn zal zijn. Want wij richten ons niet op de korte termijn, maar op de lange termijn. Indien we u een massage geven, en u kunt zonder een spier te vertrekken, ‘Happy van Pharrell Williams’ zingen, dan denken we niet dat deze massage, resultaat zal opleveren. Want dan zal er sprake zijn geweest van een oppervlakkige massage dat zijn doel heeft gemist. De klacht zal door een ‘lekkere’ massage niet verholpen worden. De massage mag dus best wel wat pijnlijk en stevig zijn. Maar…ja er is een maar; als u weg gaat, moet u verlichting hebben. Indien u door iemand gemasseerd wordt en u gaat met nog meer pijn de deur uit, dan mag toch wel de conclusie getrokken worden dat degene die u gemasseerd heeft, te agressief gemasseerd heeft. Dus Te intensief.

Het gaat erom dat degene die u masseert uw pijngrens opzoekt en net daaronder gaat zitten. Dat is de kunst. Het is geenszins de bedoeling dat u als geblesseerde het gevoel heeft, zich te bevinden in één of andere martelkamer. Na de stevige massage, moet u op zijn minst enige verlichting voelen als u de deur uitloopt. Locomotorius geeft ook relax massages, maar bij een pijnklacht of blessure gaan we anders te werk. U mag ons altijd contacten voor advies.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola

Meer Binnenlands Nieuws