Woensdag 22 mei 2019

Rudi: ” wij hebben vele politici in ons land. Maar er zijn niet veel waarvan je kan zeggen: ”dit is de persoon die ons land kan opbouwen en tot welvaart kan brengen”. Maar verder zitten er wel veel angsthazen, springbokken en raven tussen. Maar twee springen vanwege hun drive en slimheid er bovenuit. Dat zijn Bouterse en Santokhi. De komende verkiezingen zullen om deze twee mannen draaien. Bouterse en Santokhi hebben één ding gemeen: Ze kennen hun eigen beperkingen en raadplegen hun deskundigen. Beiden zijn mensenkenners en weten precies wie ze belazert of niet. Maar ze zijn strateeg genoeg om hun mond te houden; want je hebt iedereen weleens nodig. Aan de hand van de adviezen nemen ze hun beslissingen. Beiden mensen die absoluut niet bang zijn om de volle verantwoordelijkheid te nemen als eenmaal een beslissing is genomen. Fout of niet fout. Bij de komende verkiezing gaat het om wie de regeerverantwoordelijkheid zal krijgen. De kans op samenwerking is dus nihil. Dus óf de een óf de ander. Maar wat erg opvalt, is dat er een hardnekkig gerucht is dat Santokhi met de NDP zal samenwerken. En delen van de pers oefenen een enorme druk uit om Santokhi tot een uitspraak te dwingen. Deze weigert en draait er om heen. Logisch eigenlijk. Want een intelligente politicus geeft zijn strategie niet prijs en sluit ook niets uit. Van de andere kant willen veel mensen uit het bedrijfsleven een sterke regering met een coalitie van de NDP en de VHP.

Want weest U eens eerlijk beste lezer; wat kunnen de overige partijen bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname? Een paar ja-knikkers in de Nationale Assemblee, wat domeingrond en wat vergunningen voor hun voorzitters. Maar hun achterban merkt er niet veel van. Misschien kan de NPS een beetje bijdragen. Want de NPS heeft in ieder geval twee huzarenstukken geleverd: Srefidensi en het Nationaal Leger van waaruit de NDP is ontstaan….” . Het volledig column van de heer Rudi Jadnanansing is te lezen in Dagblad Suriname van 5 december 2018.

Leendert Doerga: In de gemeenschap zoemt het van de geruchten dat met nieuw politieke levenslust opnieuw is herboren: “het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling (NF)”. De roep van de “oude” Frontleiders om weer een politieke eenheid en politieke samenwerking te smeden, naar het model van 1987, klinkt steeds krachtiger. Ronald Venetiaan en Ramdien Sardjoe, zeer ervaren puinopruimers, zullen na mei 2020 wederom aan het stuur van het zinkend schip Suriname geplaatst moeten worden. In de NPS is Greg reeds doende de goede herder Venetiaan zijn NPS-schapen goed te doen weiden en leiden. In de VHP loopt de trein nu in volle vaart met als stuurman de oude politieke vos Ramdien Sardjoe en een paar gerekruteerde treinconducteurs zoals de stoere Rambo vakbondsleider Dayanand Dwarka , de slimme en zeer geleerde jurist Geeta Gangaram Panday in de luxe, eerste klas cabine. De overige conducteurs verschuilen zich voorlopig achterin in de donkere low class cabine en wachten tot de trein in volle vaart met ramkoers , volgestopt met politieke circus en politieke capriolen Lelydorp en Santokhi zal hebben bereikt.

Castelen (SPA), Del Castilho (DA 91), Rusland (NPS), Somohardjo (PL), Brunswijk (Abop)hebben reeds publiekelijk kenbaar gemaakt dat zij nooit (meer) met de NDP zullen samenwerken en eisen van Santokhi ook hetzelfde. Maar Santokhi houdt de deur open voor alle politieke partijen en zegt aan hun “toon uw kracht en sterkte”. Maar Ramdien Sardjoe en zijn “Old Company” wensen terug naar hun ”oude glorie tijd “ van mie casa es su casa politiek : het bundelen van alle oppositionele partijen in één samengebalde krachtige vuist tegen de NDP. En….men zal woord moeten houden! In 2010 was reeds tussen Ronald Venetiaan (NPS) en Ramdien Sardjoe de afspraak gemaakt dat NA de verkiezingen van mei 2010 Ramdien Sardjoe president van Suriname zou worden en wijlen Otmar Rodgers (NPS) vicepresident. Zal Ramdien Sardjoe de VHP loodsen naar het “herboren Nieuw Front ”. Of zal 1996 zich wederom in de VHP herhalen: de welbekende “kapitaalscoup 1996 in de VHP”?

Leendert Doerga