Laat uw brein niet met u aan de haal gaan

1 Laat uw brein niet met u aan de haal gaan. Locomotorius, editie DBS van 18 november 2017
1 Laat uw brein niet met u aan de haal gaan. Locomotorius, editie DBS van 18 november 20171Vandaag zullen we het over het begrip ‘aandacht’ hebben. En waarom over ‘aandacht’? Omdat aandacht zo belangrijk is. Niet alleen voor ons, sportcoaches en fysiotherapeuten van Locomotorius, maar eigenlijk voor iedereen. Want we zijn in principe elke dag bezig met leerprocessen en als we onze aandacht er niet bij houden, zal de balans aan het eind van de dag, minder goed zijn. Bij alles hebben we onze aandacht nodig. Op kantoor, in het verkeer, op school, in de gym. Noem het maar op. Als u uw aandacht er niet bij houdt, zult u brokken maken. In het verkeer kunt u een aanrijding veroorzaken met de dodelijke afloop. In de gym, kunt u een halter of dumbbell op uw voeten laten vallen. Kortom, bij alles komt aandacht om de hoek kijken. Als we aandacht voor iets hebben, dan zijn we geconcentreerd en gefocust bezig. Zonder aandacht dwaalt ons brein gemakkelijk af en worden we geleefd door de waan van de dag.
Stel…u bent vol goede moed naar uw werk gegaan en wil vandaag een projectplan gaan schrijven. Maar toch raakt u vrij snel afgeleid en lukt het u steeds minder goed om u te concentreren. Aan het einde van de dag, gaat u ontevreden naar huis, want u hebt nauwelijks aan uw projectplan kunnen werken. Misschien herkent u dit wel. U bent geleefd door de waan van de dag. U was gedurende de dag te weinig bewust van waar uw aandacht lag en kon dus niet bewust andere keuzes maken. Waarschijnlijk raakte u meerdere keren afgeleid. Het is vanuit de hersenwetenschappen bekend, dat elke afleiding uw aandacht kan doen verslappen. Het kost vervolgens tijd en extra moeite om weer terug te keren naar uw vorige concentratie. Het kan tot 20 minuten duren, voordat u weer in de oude focus zit. Het is gebleken dat op een kantoor, mensen gemiddeld twintig keer keer per uur worden afgeleid.
Onze geest, het brein in actie, gaat continu alle kanten op. Het creëert continu gedachten. Soms als reactie op een gebeurtenis, soms vanuit emoties, soms vanuit zich zorgen maken of dagdromen. Dat gaat de hele dag door. Sommige gedachten maken we zelf, bijvoorbeeld als u met uw werk bezig bent of een product aan het maken bent. Maar veel gedachten zijn ook doelloos en ontstaan spontaan. Als we iets voor elkaar willen krijgen, moeten we een goede focus hebben. Alles wat we aandacht geven, groeit. Zowel negatieve als positieve gedachten.
Ook tijdens het sporten is het van belang om niet teveel afgeleid te worden. U wilt immers resultaten zien, maar ook ongelukken voorkomen. Om te herkennen dat u wordt afgeleid, moet u bij uzelf een zeker bewustzijn gaan ontwikkelen. Door bewustzijn, zult u beseffen dat u afgeleid bent. Youtube staat bol van de workout bloopers en gym bloopers. Waarbij mensen in sommige gevallen bijna letterlijk hun nek breken omdat ze niet gefocust zijn.
Probeer bij het focussen uw aandacht naar binnen te richten. Daardoor krijgt u als het ware een helikopterview van uw gedachten, emoties en sensaties. Het is bekend dat Arnold Schwarzenegger tijdens zijn workout voortdurend zijn aandacht naar binnen richtte. Zijn brein pikte dit op en de extra zenuwcellen en verbindingen die werden gevormd, zorgden ervoor dat er efficiënter spiegroei plaatsvond. Leer uw gedachten kennen en herkennen. Het is een proces van het hier en nu wat zich in uw brein afspeelt.
Wij ervaren binnen onze praktijk voortdurend hoe goed mensen vooruit gaan als ze hun aandachtsknop aan hebben staan. Als ze gefocust zijn op wat ze doen. Bij patiënten die een CVA (in de volksmond: beroerte) hebben gehad, is dit nog duidelijker te zien. Petje af voor het doorzettingsvermogen die deze mensen die getroffen zijn door deze aandoening, aan de dag leggen. De focus die zij tijdens de revalidatietraining moeten hebben voor hun aangedane (verlamde) arm of been om weer te herstellen, is enorm groot. Laat uw brein niet met u aan de haal gaan. Train uw mentale concentratie en bereik de beste resultaten.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!