Kruisland: “Bouterse was nooit geschikt land te leiden”

Volgens NPS-topper Arnold Kruisland hebben diverse zaken ervoor gezorgd dat Desi Bouterse president geworden is van de Republiek Suriname. “Het is namelijk zo dat uitgerekend Jagernath Lachman en Ronald Venetiaan met Willy Soemita erbij ervoor hebben gezorgd dat er geen sprake is van rassenstrijd in Suriname. Alle drie personen wilden namelijk de drie achtergestelde groepen (Javanen, Creolen en Hindoestanen) in die tijd bij elkaar brengen. Daarbinnen heeft de verbroederingspolitiek die door Lachmon is aangedragen, een heel belangrijke rol gespeeld”, zegt Kruisland. “Dat heeft zelf door gespeeld tot het presidentschap toen het ter sprake kwam wie dat zou nemen na 1987. VHP heeft toen besloten dat dit zou gaan naar de NPS. Zij heeft er tevens aan meegewerkt dat Venetiaan liefs drie keer president is geworden van het land. Deze twee politici hebben dictatuur altijd bestreden. Dus hebben zij tevens nooit goedgekeurd wat er in de 1980 en 1982 is gebeurd. Volgens de politici heeft de NPS altijd aangegeven en is het onderschreven dat zij nooit zal samenwerken met de NDP, onder leiding van Bouterse. Wilde men dat toch, zou dat gebeuren zonder Venetiaan. Hetzelfde gold ook voor Lachmon. Men heeft daarbij altijd gevonden, gezien de werkwijze van Bouterse, dat hij nooit geschikt was dit land te leiden. Dus als het van de twee afhingen, zou hij nooit president geworden zijn.”
Bouterse president geworden middels verraad
“Bouterse zijn werkwijze is altijd geweest mensen angst aan te jagen en te intimideren. Eerst middels geweld en nu doet hij dat middels andere tactieken. Bouterse heeft goed kunnen inspelen op de jeugd en is president geworden door verraad. Doordat partners van het Nieuw Front de combinatie hebben verlaten.” Na zes jaren bevindt het land zich in een precaire situatie. “Hij heeft nadat het geld is opgemaakt een overeenkomst gesloten met IMF en heeft het Surinaamse volk nog gefeliciteerd hiermee. Hij is gewaarschuwd geworden dat samenwerken met IMF geen goed besluit zou zijn en nu zegt hij zelf dat er een rommel van het land is gemaakt.”
Hetzelfde patroon
Kruisland zegt dat in 1982 Bouterse een schrikeffect heeft gecreëerd ‘door radiostations en kranten plat te schieten’. “De bevolking was niet meer vrij en men leefde in angst. Hij heeft vooraanstaande jonge Surinamers, vooral academici, opgepakt en doodgeschoten. Na twee jaren revolutie was het duidelijk dat hij het land niet kon besturen. Ook in de jaren ‘90 toen Wijdenbosch president van het land was verkeerde dit in zo’n staat dat men niet meer leningen kon nemen, geen eten kon kopen en is er uiteindelijk besloten dat er vervroegde verkiezingen moesten komen. Bouterse zit inmiddels voor de vierde keer aan. We zijn zes jaren verder, waarvan een termijn van vijf jaar al achter de rug is en kijk maar hoe het is gesteld met het land. Keer op keer heeft Bouterse bewezen dat de NDP niet over het kader beschikt het land te leiden. Tevens zijn er mensen die alleen op geld belust zijn.”
Waarom er geen stappen zijn genomen
Kruisland zegt dat er een verklaring is waarom er niet gelijk stappen tegen Bouterse zijn genomen. Het Wetboek van Strafrecht zegt dat als iemand strafrechtelijk vervolgd wordt en die door de rechter is vrijgesproken, kan en mag je hem niet voor de tweede keer berechten. Was hij in 1982 vrijgesproken dan was het afgelopen. We zouden nu geen proces meer hebben. In die tijd had men ook nog die angst voor Bouterse dat indien je tegen hem zou getuigen, je daarbij je leven zou laten. Men was tevens bang dat de aanhang van Bouterse een burgeroorlog zou ontketenen als je hun leider zou berechten. Politieke partijen wilden eigenlijk gewoon rust brengen in het land. Ook werden er andere prioriteiten gesteld, zoals het weer gezond maken van de economie, zodat burgers weer vrij konden leven. Vandaar dat er geen stappen zijn ondernomen tegen Bouterse in Suriname. Echter ben ik van oordeel dat men wel stappen genomen kon hebben om middels een wet, dus in de grondwet, te zetten dat de mensen die verantwoordelijk waren voor de decembermoorden geen assembleelid, minister of president kon worden. Ook wat betreft mensen die in het buitenland zijn veroordeeld, want Bouterse is niet in Suriname berecht maar wel in het buitenland. Vandaar dat hij niet kan reizen, anders wordt hij opgepakt.” Kruisland zegt het eens te zijn dat de partijen hebben nagelaten dit te doen. Echter vindt hij toch dat door Lachmon en Venetiaan ‘we nu met Bouterse opgescheept zitten’. “We moeten uiteindelijk niet vergeten dat Bouterse middels vrije en geheime verkiezingen is gekozen, waarvan hij zelf de meerderheid heeft gehaald. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij het Surinaamse volk zelf. Ten aanzien van de situatie gelooft de politicus dat deze zal verergeren. Echter dringt de situatie nog niet door tot de mensen. Zolang de mensen eten hebben, zal men nog geloof hebben dat er een mogelijkheid is dat het goed komt. Wanneer dat er niet meer is, zal Bouterse zien dat zijn achterban hem zelf de laan zal opsturen en niet de NPS”, aldus Kruisland.

error: Kopiëren mag niet!