Maandag 20 mei 2019

1Artikel Locomotorius voor DBS, editie van 2 februari 2019 te zout eten 3

1Artikel Locomotorius voor DBS, editie van 2 februari 2019 teHet ontbreekt op bijna geen enkel feestje. Vele Sranangmangs houden ervan. Anderen zijn er zelf gek op en kunnen er niet zonder. We hebben het over bier, bita. Echter wordt het drinken van bier vaak in verband gebracht met meer lichaamsvet , vooral rondom de buik; de zogenaamde bierbuik? Maar wat is hiervan waar? Veroorzaakt bier werkelijk buikvet? Locomotorius ging op onderzoek uit. Let wel; in dit artikel kijken we naar de bewijzen. Het ligt natuurlijk aan u wat u met deze informatie doet.
Bier is een alcoholische drank die wordt gemaakt van granen, zoals gerst, tarwe of rogge en het wordt gefermenteerd met gist. Het wordt op smaak gebracht met hop, een goede smaakmaker, doordat het vrij bitter is. Hierdoor ontstaat een balans, omdat de suikers van de granen, zoet zijn. De sterkte van het bier, hangt af van de hoeveelheid alcohol. Het alcoholgehalte van bier is meestal 4-6 procent. Het kan echter variëren van heel licht tot heel sterk (40%). Bier bevat veel koolhydraten en alcohol, maar is arm aan bijna alle andere voedingsstoffen. Het caloriegehalte van bier hangt af van de sterkte. Hoe meer alcohol, hoe meer calorieën.

3 manieren waarop bier voor meer vet kan zorgen:
Het verhoogt de calorie inname:
Bier bevat per gram evenveel calorieën als frisdrank, dus begrijpt u wel hoe snel dat kan aantikken. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat het drinken van alcohol uw eetlust op de korte termijn kan verhogen, waardoor u geneigd kunt zijn om meer te eten dan u normaal zou doen. Dit betekent dat regelmatig bier drinken kan bijdragen aan een aanzienlijke verhoging van het aantal calorieën.
Bier kan de vetverbranding belemmeren:
Het drinken van alcohol kan voorkomen dat uw lichaam vet verbrandt. Dit komt doordat uw lichaam voorrang geeft op de verbranding van alcohol in plaats van brandstof, zoals opgeslagen vet. In theorie kan bier drinken daardoor bijdragen aan een toename van lichaamsvet. Bewijzen van onderzoeken hiernaar zijn echter verdeeld. Op de lange termijn leidt regelmatig, maar gematigd bier drinken (500 ml per dag) niet tot meer lichaamsvet of buikvet. Als u meer drinkt dan dat, kan het echter wel zorgen voor een duidelijke gewichtstoename op termijn.

Het bevat fyto-oestrogenen:
Voor de smaak bevat bier, fyto-oestrogenen. Dat zijn plantenstoffen die de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in het lichaam nabootsen. Vanwege de fyto-oestrogenen wordt gesteld dat hop in bier, hormonale veranderingen kan veroorzaken bij mannen en het risico op buikvet vergroot.
Zorgt bier echt voor buikvet?
Het vet rondom uw buik wordt gezien als het meest gevaarlijke vet voor uw gezondheid.

Het kan de manier waarop uw lichaam functioneert, veranderen en uw risico op ziektes als het metabool syndroom, type 2 diabetes, hartziekte en kanker verhogen. Een onderzoek ondervond dat mannen die meer bier dronken dan drie glazen per dag, 80 procent meer kans hadden op meer buikvet, dan mannen die niet zoveel dronken. De meeste studies tonen aan dat bier drinken, is gelinkt aan een grotere heupomvang én een verhoogd risico op gewichtstoename. Dit wijst erop dat bier niet specifiek voor meer buikvet zorgt. Het maakt u wel dikker in het algemeen. En overgewicht is zoals u weet, geen goede zaak. Drink daarom met mate.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com