‘Kleine bedrijven hebben geen tijd om overleg te voeren met werknemers’

Steven MacAndrew
Steven MacAndrew
De directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Steven MacAndrew, zegt dat het bedrijfsleven geen voorstander is van de conceptwet Ondernemingsraadpleging. Deze wet moet nog door het parlement behandeld worden. De VSB vindt dat sociale dialoog moet plaatsvinden op basis van vrijheid en vertrouwen door partijen. “De communicatie moet niet via een wet plaatsvinden”, zegt de MacAndrew. De directeur zegt te hebben vernomen dat de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) bereid is het wetsvoorstel aan te passen. “We wachten een uitnodiging af om de ontwikkelingen te kunnen bespreken.” In een eerdere vorm van deze wet, die inhield om ondernemingsraden in te stellen, heeft het bedrijfsleven reeds kenbaar gemaakt dat ze daar geen voorstander van is.
“Het bedrijfsleven is ook met de huidige vorm, ondernemingsraadpleging niet gelukkig”, laat MacAndrew weten. De voorzitter is niet blij met de strafbepalingen in de wet. Mac Andrew: “Ook gelet op de aard van ons bedrijfsleven welke bestaat uit micro, kleine en middelgrote ondernemingen, die het vaak druk genoeg hebben met overleven en geen tijd hebben om zich met deze zaken (overleg, red.) bezig te houden.” De wet zal van toepassing zijn op bedrijven met 30 en meer medewerkers. De VSB is voorstander van ‘grote coöperaties’ op de werkplek. “Vorig jaar is een project uitgevoerd met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) onder andere, waarbij de focus lag op een grotere coöperatie, omdat is bewezen dat dat soort systemen goed werken. Dat soort systemen zijn niet gebaseerd op een wettelijke basis, maar op vrijheid en vertrouwen tussen de werkgever en werknemer. Zonder vertrouwen werkt het averechts”, stelt de directeur. “Veel zaken zoals overwerk, verandering van arbeidstijden zijn reeds geregeld in de wet. Overwerk is geregeld in de wet, ook in cao’s. De noodzaak van de wet is daarmee niet aantoonbaar voor het bedrijfsleven”, vervolgt Mac Andrew.
“Deze wet zal zeer waarschijnlijk vanuit de Nederlandse situatie overgenomen zijn, maar je kunt niet zondermeer overplanten vanuit de ene samenleving naar de andere omdat contextuele factoren een rol spelen. In Nederland bestaat een groot aantal bedrijven uit verschillende stakeholders, terwijl er hier in Suriname veelal familiebedrijven zijn. De noodzaak voor meer transparantie speelt daarom niet zozeer. VSB is zeker een voorstander van dialoog, maar deze wet heeft geen prioriteit.” MacAndrew zegt dat de VSB eerder voorstander is van een nationale dialoog, waarbij uit gesprekken met de regering het voornemen was om te praten over hoe gezamenlijk uit de crisis te komen. “Deze nationale dialoog is nog niet op gang gekomen”, zegt de VSB-voorzitter. Positieve ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld dat de SER was herbenoemd en onlangs weer benoemd. “De crisisdialoog om tot een sociaal akkoord te komen over hoe we gezamenlijk uit de crisis willen komen is er tot nu toe niet geweest, terwijl we dagelijks de noodzaak hiervan ervaren”, beklemtoont MacAndrew.
“Bedrijven hebben aangegeven dat men bereid is tot het houden van sociaal dialoog als dat nodig is. Er worden dan meetings georganiseerd, waarbij werknemers de uitleg kunnen krijgen. Maar het is volgens MacAndrew geen dringende noodzaak. Ondernemingsraadpleging houdt in dat je met de vakbond aan tafel zit over een aantal aspecten en over een aantal zaken praat waar er in principe al over wordt gesproken. Daarom is de VSB geen voorstander van dit soort ontwikkelingen.”
“Het gaat hier niet over het instellen van ondernemingsraden binnen het bedrijfsleven. Dit was afgewezen door de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de vakbeweging, de overheid was er wel voorstander van. Het voorstel is doorgestuurd naar de Staatsraad. Wat nu in de assemblee (DNA) in voorbereiding ligt, is de ontwerpwet ondernemingsraadpleging. Er komt geen ondernemingsraad, omdat het bedrijfsleven daar op dit moment geen behoefte aan heeft.” Volgens de directeur heeft Suriname op dit moment praktische programma’s nodig om betere coöperaties tot stand te brengen.
RB

error: Kopiëren mag niet!