Kinderhuis Sukh-Dhaam 100 jaar

Sukh-Dhaam.1
Sukh-Dhaam. 2jpgHet kinderhuis Sukh-Dhaam (Huis van Geluk) van de Evangelische Broeder Gemeente Suriname (EBGS) te Alkmaar in het district Commewijne heeft dinsdag zijn 100-jarig bestaan herdacht met een ontvangst. Met Praeses Hesdy Zamuel waren tal van notabelen en genodigden aanwezig die Het Huis van Geluk roemden vanwege het goede werk dat wordt verzet. De goede wensen willen dat Kinderhuis Sukh-Dhaam zich nog vele jaren zal inzetten om kinderen op te vangen, onderdak te verschaffen en te bekwamen zodat zij in staat zijn een goed bestaan op te bouwen en gelukkig te leven.
Christelijke instelling
Het tehuis telt momenteel 60 kinderen in de leeftijdsklasse van 4 tot 17 jaar, die worden begeleid door 7 (inwonende) medewerkers en 2 personen voor het huishoudelijk werk. Sukh-Dhaam, een Christelijke instelling, werd in 1916 opgericht door de zendeling P.M. Legêne van de Deense Lutherse Zendingsvereniging. Grenzend aan het terrein van het tehuis staat de Legêne School basisschool die vernoemd is naar de oprichter van het tehuis. De kinderen worden zo opgevoed dat zij optimaal kunnen functioneren in een pluriforme gemeenschap, die sterk wordt beïnvloed door schadelijke invloeden van buiten. Niet in het minst door de situatie in het land en de zeer liberale media. Het kinderhuis geeft het goede voorbeeld in woord en daad. De kinderen worden ‘sociaal sterk’ gemaakt.
De tijden veranderen
De pupillen van Sukh-Dhaam worden in veel gevallen door ouders, die het moeilijk hebben, toevertrouwd aan de goede zorgen van het tehuis. Ook de overheid draagt kinderen over. De tijden veranderen. Suriname schijnt af te glijden. De laatste jaren wordt het tehuis overspoeld met kinderen van drugs-en/of alcoholverslaafde ouders. Tegenwoordig komen ook veel aanvragen van seksueel misbruikte kinderen. De directie van Kinderhuis Sukh-Dhaam wordt gevoerd door het echtpaar A. Salamat- Ghoerahoe die vanaf hun kinderenjaren behoren tot de bevolking van het Huis van Geluk. Zij kwamen binnen van hun kleuterjaren, groeiden op en werden personeelsleden. In 1996 werden zij benoemd tot de directeuren van het tehuis. De heer Salamat is tevens waarnemend voorganger van de EBGS. Het tehuis doet aan tuinbouw voor eigen gebruik en de verkoop. Directeur Salamat doet in hoogsteigen persoon aan visvangst om het tehuis te voorzien van vis. Tuinbouwgewassen voor eigen gebruik en voor de verkoop als fondsvorming. Er werden vroeger ook kippen en vee geteeld. Salamat: ‘Wij doen ons best om te helpen voorzien in de behoefte van Sukh-Dhaan. Wij prijzen ons gelukkig dat wij ook ondersteuning krijgen van de samenleving. Het bedrijfsleven springt ook vaak bij om het werk voort te zetten’

error: Kopiëren mag niet!