Kinderen vroeg leren aan universitaire studie te denken

Kinderen vroeg leren aan een universitaire studie te denken.1Ruim 250 kinderen van de basisschool hebben tijdens de Kennisbeurs van de Anton de Kom Universiteit van Suriname meegedaan aan twee Special Events: ‘Microbiologie’ en ‘Kijken uit de microscoop’. Een deel van de zeer enthousiaste leerlingen verdringt zich rond de microscoop om een kakkerlak en stuifmeel van dichtbij te bekijken, terwijl een ander deel ongeduldig wacht bij de DigiGlow, een apparaat dat aangeeft of zij hun handen goed hebben gewassen. De derde groep mag meedoen aan de ATP-test, die aangeeft hoeveel bacteriën er op hun handen zijn. “Ik heb aan sport gedaan, we hebben bacteriën gezien, een paar kakkerlakken. We hebben onze handen gescand en we hebben huidmondjes gezien. En we hebben nog een paar andere dingen gezien. En het was leuk!”, zegt Kiara Brondenstein, leerlinge van de zesde klas van de OS Leiding 8a.
Beide Special Events staan onder leiding van Ricky Stuttgart, voedingstechnoloog. Hij loopt bedrijvig van het ene groepje naar het andere om instructies te geven, bijgestaan door enkele universiteitsstudenten en een medewerker van Intermed Caribe, het bedrijf dat de DigiGlow en andere toebehoren voor de ATP-test ter beschikking heeft gesteld. Ondanks de ontzettend grote drukte – terwijl een klas nog bezig is binnen, staat een ander buiten te wachten – lukt het om de ene groep na de andere af te werken. “Ik ben heel enthousiast erover. De kinderen leren hoe micro-organismen eruit zien. Ze leren ook of ze in voldoende mate hun handen wassen. En ik zie dat als een heel grote winst”, zegt Stuttgart.
Jaarlijks organiseert hij de cursus Microbiologie, met als slogan ‘Geef hen geen hout om een schip te bouwen, maar laat hen dromen van de grote zee’. “In dit geval willen we dat ze dromen van de universiteit en dan denken we dat hun schoolprestaties beter zullen zijn”, meent de voedingstechnoloog. Hij begon het Handenwassenproject jaren terug bij het Celos, dat deel uitmaakt van de universiteit. In de afgelopen jaren is Intermed Caribe daarbij altijd een trouwe partner geweest. Dat is ook de reden geweest voor Stuttgart om het bedrijf deze keer opnieuw om assistentie te vragen. “We hebben als bedrijf graag ja gezegd, want de bewustwording omtrent handhygiëne moeten we nog steeds promoten. De vele gevallen van griep hebben allemaal ook een beetje te maken met een slechte handhygiëne. Die bewustwording is er nog niet voldoende en daarom blijven we het promoten”, zegt Dave Wirjomengolo als vertegenwoordiger van het bedrijf desgevraagd. Het bedrijf had een handhygiënepakket ter beschikking gesteld voor vijf kinderen die het minste aantal bacteriën op hun handen hadden.

error: Kopiëren mag niet!