Zaterdag 23 februari 2019

De Keti Koti viering, waarbij tevens de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, vindt dit jaar plaats op maandag 2 juli. Bij staatsbesluit van 2007 is door de toenmalige president, Ronald Venetiaan, bepaald dat Keti Koti, indien deze dag op een zondag valt, deze dan op de eerstvolgende werkdag zal worden herdacht. Dit besluit geldt alleen voor Keti Koti.

De bekendmaking kwam donderdag van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken dat 2 juli gelijkgesteld wordt met de zondag. Hij refereerde aan het staatsbesluit van 8 augustus 2007. Het is precies 155 jaar geleden dat de ketenen van de tot slaaf gemaakten werden verbroken op deze memorabele dag. Voor deze Keti Koti staan weer diverse activiteiten gepland.

Zoals in het staatsbesluit staat, zullen de vlaggen van staatsgebouwen en van de ter rede aan de steiger liggende schepen vanaf zes uur ‘s ochtends worden gehesen. De vlaggen mogen niet vóór zonsondergang worden gestreken. In de bekendmaking doet de minister een dringend beroep op het bedrijfsleven en de particuliere sector om ook de vlaggen te hijsen.