Kensenhuis wil alle partijen horen inzake ontevreden reisagenten

Kensenhuis wil alle partijen horen in zake ontevredenheid reisagentenDe minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en een groep parlementariërs van de vaste commissie TCT hebben onlangs een ontmoeting gehad met enkele ontevreden reisagenten. Hun werd onlangs door de reisagenten medegedeeld dat oneerlijke concurrentie in het veld in de hand wordt gewerkt. Middels een overzicht van een voorbeeldretourticket Paramaribo-Amsterdam werd het enorme prijsverschil tussen 4 bevoordeelde speciaal-agententarieven en de tarieven van de ontevreden reisagenten aangetoond. Dit door de reisagenten nadrukkelijk ongewenst concurrentiemodel, moet volgens hen worden aangepakt. Er wordt vanuit hun optiek gekeken naar behoud van de reisbureaus, van het ondernemerschap en van werkgelegenheid.
Het probleem waar de ontevreden agenten over spreken, heeft te maken met de commissie, de verdiensten die worden uitbetaald voor vliegtickets van de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (de KLM). De reisagenten verwijzen naar een staatsbesluit van 24 december 2007 waarin de positie van de reisagenten is geregeld. Het besluit heeft betrekking op de agenturenovereenkomst tussen partijen. Indien de reisagent Iata gecertificeerd is en over een geldige vergunning beschikt, dient de erkende luchtvaarmaatschappij die internationale vervoersdiensten aanbiedt, de reisagent een commissie van 6% te betalen. Elke andere tussen de luchtvaartmaatschappijen overeengekomen lagere vergoeding is nietig. Precies op dit punt mikken de gebelgde reisagenten.
Dit is natuurlijk een manier van het bekijken van de situatie. Duidelijk moet worden aangegeven, dat de groep die door de minister en parlementariërs werd ontvangen, behoort tot zowel Iata-, non-Iata-, Asra- als non-Asra-leden. Het besluit schrijft duidelijk voor dat zij uitsluitend is geslagen voor gecertificeerde Iata-reisagenten. De niet gecertificeerde reisagenten, komen in ieder geval niet aan bod om een beroep te doen op het besluit. Aan de andere kant heeft de KLM sinds de afgelopen jaren een complete transformatie ondergaan. De blikken van KLM is volledig gericht op de klant en de dienstverlening. Hiermee werd ook gedacht aan prijzen die gehanteerd worden voor de vliegtickets. Vandaar dat de KLM een poos geleden wereldwijd een aantal kantoren sloot en overstapte naar online boekingen. Dit, om efficiënt en kostenbesparend te werken. Tussenpersonen/reisagenten werken kostenverhogend op de vliegtickets. In Suriname speelt het beginsel van het bevorderen van het toerisme. Critici stellen zich de vraag, hoe bevorderlijk het nou precies kan zijn om zo een wettelijke regeling te blijven handhaven, wanneer Suriname meer baat heeft bij goedkopere tickets om meer toeristen te kunnen verwelkomen.
Commissievoorzitter Patrick Kensenhuis geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat er tot nog toe eenzijdige informatie is doorgespeeld. Er moet nog worden gesproken met de Asra. Als commissie zal er ook worden onderzocht of de KLM zich inderdaad niet houdt aan het staatsbesluit. Kensenhuis wil alle partijen horen om een waardeoordeel te kunnen vellen. “Wat wij willen doen is voorkomen dat wij een wanordelijke situatie krijgen. Natuurlijk willen wij niet dat de toerismeontwikkeling achteruit gaat. Het is goed dat wij als commissie deze kwestie niet onderschatten en er gelijk werk van maken”, stelt Kensenhuis. Het parlement zit volgens Kensenhuis ook nog met de onbeantwoorde vraag over het belang van een kleine groep ondernemers en het belang van het aantrekken van toeristen richting het land.
Hoe langer de kostenverhogende drempels en inefficiëntie in rekening worden gebracht aan de klanten, hoe langer de ontwikkeling van de toerismesector zal duren.
De initiatiefnemer van dit gesprek was Vinesh Kanhai. De overige reisbureaus waren ook uitgenodigd het gesprek bij te wonen. “De minister heeft ons goed verwelkomd. Het gesprek was heel vruchtbaar.” Kanhai, directeur van reisbureau VKV Holidays tevens coördinator van de initiatiefgroep, is tevreden. Ruim een week geleden zijn er brieven geschreven naar KLM en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) door de TCT-minister. Inmiddels heeft SLM haar actietarieven van €670 (Paramaribo – Amsterdam) vanaf 13 januari 2017 opengesteld voor elke Iata-reisagent in Suriname. “Echter heeft KLM nog geen reactie gegeven.” Kanhai gaf te kennen dat het zijn streven was om er naar toe te werken dat de actietarieven ook van toepassing zijn op de overige Iata-reisagenten. “Daarom ben ik erg blij om. Hiermee hebben wij ons doel bereikt”, aldus Kanhai. Het vervolgtraject wordt nog even afgewacht.

error: Kopiëren mag niet!