Justitieminister: “10.435 Haïtianen legaal in Suriname; Juspol kan niets doen”

Juspol-minister Jennifer van Dijk-Silos
Juspol-minister Jennifer van Dijk-Silos
“In de periode maart 2016 tot september 2016 zijn zeker 11.512 Haïtianen Suriname binnengekomen, waarvan 1077 vertrokken zijn naar een ander land. Wij hebben tot op dit moment geen enkele Haïtiaanse vluchteling opgevangen. Een vluchteling is een andere figuur dan zij die via een toeristenkaart binnenkomen”, zei Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos donderdag in De Nationale Assemblee (DNA). De minister benadrukte dat de Haïtianen die momenteel in Suriname vertoeven geldig het land zijn binnengekomen door gebruik te maken van een toeristenkaart. Daarna is een groot deel naar Frans-Guyana doorgereisd om juist daar de vluchteling uit te hangen. “Zo lang deze mensen legaal in het land zijn, heeft Juspol geen werk te doen”, aldus de minister.
Het waren de assembleeleden Chan Santokhi (VHP) en Carl Breeveld die duidelijkheid aan de bewindsvrouw vroegen over de aanwezigheid van enkele duizenden Haïtianen in Suriname. Al een week is er sprake van een grote toestroom bij het Haïtiaanse consulaat aan de Lim A Postraat, waar er een oproep voor registratie is gedaan. Deze week alleen zijn er honderden personen geweest om zich te registreren. Het consulaat wil duidelijkheid krijgen hoeveel van hun landgenoten in Suriname vertoeven. Het was zo druk dat de veiligheidsman de mensen tot orde moest roepen om het consulaat niet binnen te stormen. Santokhi wilde duidelijk weten wat het beleid van Suriname precies is om naar Suriname af te reizen. “Worden zij gezien als Caricomburgers, die aanspraak maken op de regel van het vrij personenverkeer? Wij horen dat de Franse regering ook een brief hierover naar de regering van Suriname heeft gestuurd? Wat zal met de grote groep Haïtianen gebeuren die nu al in Suriname zijn?”, vroeg Santokhi aan de regering. Breeveld vond dat deze groep een positieve bijdrage levert aan het land. Volgens de bewindsvrouw is het ministerie momenteel wel bezig te volgen wat er gedaan zal worden na het verstrijken van de aan hun toegewezen 3 maanden. Vreemdelingen van niet-Surinaamse origine mogen maximaal negentig (90) dagen in Suriname verblijven met een toeristenkaart. “Vandaar dat ik steeds ervoor pleit dat wij een immigratiebeleid moeten hebben om aan te kunnen geven wat wij met deze mensen zullen doen. Wat dit betreft, zal de regering zich moeten beijveren”, aldus de minister. Santokhi vond echter dat deze 3 maanden voor velen reeds zijn verstreken.
50 tot 80 Haïtianen per vlucht afgelopen 8 maanden
Santokhi vond dat het gaat om economische vluchtelingen. Hij adviseerde de minister om contact op te nemen met de militaire politie en een stand te vragen van de afgelopen 7 en 8 maanden, waar zeker per vliegtuig 50 tot 80 mensen het land zijn binnengekomen. Hij vindt het beter als Suriname een eigen registratie houdt van deze mensen. “Ik zat zelf in een van deze toestellen en heb het met eigen ogen gezien”, aldus Santokhi. De politicus wil ook gedetailleerde informatie over het probleem van de Franse regering. De herinvoering van de visumplicht voor Haïtianen kwam tot stand op aandringen van de Franse autoriteiten. Die hadden een enorme stroom van Haïtianen vanuit Suriname naar Frans-Guyana opgemerkt. Suriname wordt als een lucratieve tussenstop beschouwd voor de Frans-sprekenden. Haïtianen kwamen het land gewoon binnen met een toeristenkaart. Vanaf 26 augustus is dit ook verboden, maar de Haïtianen vinden toch hun weg naar ons land. De doorvoer van Haïtianen via Suriname naar Frans-Guyana is ook een lucratieve handel geworden voor tussenpersonen in Suriname, die als bemiddelaar optreden. Deze personen kopen de Insel Air-tickets in Suriname, meestal via reisbureaus, voor hun landgenoten. Doordat de visumplicht plotseling is ingevoerd, zijn veel tussenpersonen in problemen gekomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!