‘Jojobeleid bij de overheid’

Gisteren werd in Ons Huis een persconferentie belegd rond Kindertehuis Betheljada, waarbij Carlo Schuster, als vertegenwoordiger van het tehuis, en politicus Carl Breeveld hebben gesproken over de problemen en de uitspraken gedaan door de minister van Financiën. Het werd door Schuster bekendgemaakt dat het ministerie van Financiën slechts aan 1 instelling over het jaar 2017 geen subsidie heeft toegekend. De dagafschriften van het eerste kwartaal 2017 werden opgevraagd en toen men een bedrag zag van 6 cijfers werd botweg de subsidie geweigerd. “Ik heb gedurende meer dan 20 jaren in het bestuur van dit tehuis gezeten en ben nog de enige in levende zijnde van het bestuur van het eerste uur, hier in Suriname, maar ik ben nog steeds betrokken bij dit werk als geestelijke. Mij werd in 1979 gevraagd om in het bestuur zitting te nemen, omdat ik afgestudeerd ben in de klinische pedagogiek. Ook heb ik theologie gestudeerd en ben ik nog steeds als zodanig beschikbaar voor dit tehuis”, zegt Schuster. Vanwege zijn betrokkenheid binnen de stichting voelde de geestelijke zich aangesproken door de opmerkingen van de minister van Financiën in DNA.
Enkele zaken die door Schuster onder andere zijn opgeklaard of weersproken, zijn punten ten aanzien van eventuele afwijkingen in de begrotingen tegenover realisatiecijfers, het feit dat de stichting heeft achtergehouden dat ze 5 valutarekeningen bezitten, de grootte van de liquiditeitspositie dat meer dan SRD 2 miljoen bedraagt, en een overschot van ruim 1,2 miljoen aan het eind van 2017. Er is vervolgens aangegeven dat de begrotingen van de overheid soms zelfs miljarden afwijkingen vertonen tegenover de realisatie. Bijna elk jaar is er sprake van onderrealisatie bij de overheid, dus is het geen vreemd verschijnsel. Begrotingen kunnen dus niet zijn aangedikt, wanneer de inflatiecijfers zijn meegerekend. “Misschien weet de minister het niet, maar alle prijzen zijn ten opzichte van 2-3 jaar geleden verdubbeld. Wegens de onzekerheden en onvoorspelbaarheid van ‘s lands bestuur is het logisch en begrijpelijk dat er wat ik noem een buffer wordt ingebouwd.” Verder kan het niet zo zijn dat de valutabankrekeningen verzwegen zijn, omdat die in de jaarrekening voorkomen. Deze staan namelijk op pagina 10 onder punt 4, te weten ‘gehanteerde koersen om valuta om te rekenen en in SRD te verdisconteren in de jaarrekening’. Pagina 12 geeft eveneens een overzicht van liquide middelen. Ten aanzien van de consultantkosten zijn die in de jaarrekening 2015 verantwoord op pagina17 onder algemene kosten (SRD 55.230) en de accountantskosten (SRD 14.180). “Dit punt is door dhr. Lalay reeds in de pers weerlegd.”
“In zijn algemeenheid kom ik tot de conclusie dat er bij de overheid sprake is van een jojobeleid ten aanzien van de zorginstellingen. Mooi een wet opvanginstellingen, maar geen wet op het toekennen van subsidie.” Schuster vraagt zich vervolgens af aan welke criteria de instellingen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor overheidssubsidie. “Men kan zich ook afvragen of er onderlinge afstemming is tussen ministers en ministeries, want stukken worden ingediend bij Sozavo en worden goedgekeurd en gaan naar Financiën en worden daar afgekeurd.”
Subjectieve normen
“Om geen subsidie toe te kennen op grond van subjectieve normen en geen objectieve, aangezien deze ontbreken, is voor onze doelgroep inhumaan en werpt ons terug naar het stenen tijdperk. Ik trek mij het leed aan van de ouders van deze mensen, die aan onze zorg zijn toevertrouwd, die een gemiddelde leeftijd bereiken van 30 jaar. Een leeftijd hierboven is eerder uitzondering dan regel. Niet alleen Betheljada wordt getroffen, maar ook andere zorginstellingen die voor gehandicapten werken. Nu pas begrijp ik wat de minister enkele maanden geleden zei in DNA, te weten ‘een aap met een scheermes is gevaarlijk’. Dit beleid typeer ik dan ook als: de-aap-met-een-scheermes-in-de-hand”, aldus Schuster. Waarnemend directeur Bryan Lalay was niet aanwezig op de persconferentie, maar stelt dat Schuster wel degelijk op de hoogte is van zaken binnen het tehuis, omdat hij oud-bestuurslid is van het tehuis. “Schuster is nog steeds geestelijk betrokken bij het tehuis vanwege het feit dat hij als voorganger optreedt en diensten houdt. Verder heeft hij met ons overlegd en de nodige documenten van ons gekregen”, aldus Lalay.

error: Kopiëren mag niet!