Woensdag 20 februari 2019

Het besluit van president Desi Bouterse om een hernia-operatie in Cuba te ondergaan, is volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi een bevestiging dat het staatshoofd ook geen vertrouwen heeft in de gezondheidszorg in Suriname. “De president heeft ook alle reden om geen vertrouwen te hebben, omdat hij weet dat hij de afgelopen jaren nagelaten heeft om structurele zaken te realiseren voor de gezondheidszorg. Er zijn geen investeringen gepleegd, iedereen klaagt, patiënten gaan dood, terwijl er ook een tekort is aan amoxicilline en zelfs teststrips om het glucosegehalte bij diabetespatiënten te controleren. Bouterse kiest daarom voor zijn eigen veiligheid en maakt gebruik van zijn mogelijkheden om uit te wijken naar het buitenland, maar het volk wordt in die chaos achtergelaten! Dit is onze volkspresident, Desi Bouterse”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Het staatshoofd vertrekt op maandag 13 augustus. De datum van zijn terugkeer zal afhangen van het advies van de Cubaanse artsen. Jogi benadrukt aan dat hij geen politiek bedrijft met de gezondheid van het staatshoofd, maar slechts vraagt dat ook dezelfde mogelijkheden aan zieke burgers in Suriname worden geboden. “De letterlijke boodschap dat hieruit echter voortvloeit, is dat het volk mag doodgaan. Dat is hoe het bezoek van de president aan Cuba geanalyseerd kan worden. Ik wens de president beterschap toe”, aldus de VHP’er.

President niet ziek voor politieke coup in Commewijne
De afwezigheid van de president zal volgens Jogi weer ervoor zorgen dat de informatieverschaffing in de Alcoa-kwestie aan De Nationale Assemblee vertraging zal oplopen. Volgens de VHP’er zal het parlement aanstaande dinsdag wederom opgescheept zitten met een vicepresident of waarnemend president, die ‘alleen maar kennis heeft over het verdelen van aardappelen en uien’. “De president is wel niet ziek om een politieke coup te plegen in Commewijne en politiek te gaan bedrijven op Boskamp. Terwijl een nationale issue van bijzondere importantie zich heeft aangediend in het land, zal de president wel ziek zijn om naar het parlement te komen. Deze houding roept ernstige vraagtekens op. Heeft hij dit land verkocht aan Alcoa? Toen de DNA-voorzitter de vergadering van 31 juli verdaagde, zei ze dat die vergadering over 14 dagen zou worden hervat. Dat moet dan uiterlijk dinsdag zijn, maar het blijkt dat wij weer opgescheept zullen zitten met die aardappelhandelaar”, aldus de VHP’er.

‘De enige sector die floreert onder Bouterse, is de sector ‘corruptie’
Het staatshoofd heeft ook vorig jaar augustus een operatie ondergaan tijdens een vakantie in Cuba. Volgens Jogi was toen al bij de regering aangedrongen om meer aandacht te vestigen aan de zorg in Suriname. Nu blijkt een jaar voorbij te zijn gegaan, terwijl de situatie hier juist is verslechterd. “Bouterse zou de Surinamers een dienst hebben bewezen als hij zijn tweede operatie hier in Suriname had laten doen. Dat zou vertrouwen en hoop uitstralen. Maar ja, na hem de zondevloed. Zolang hij maar genezen kan worden, mag de rest van het volk letterlijk doodgaan. Dit gedrag is a-nationaal en het volk moet dit afstraffen in 2020. Natuurlijk als er extreme gevallen zijn, dan zijn er altijd mogelijkheden om uit te wijken. Suriname deed vroeger niet onder in de gezondheidszorg van de regio, maar deze regering heeft het alleen maar verder naar beneden gebracht. De enige sector die floreert onder Bouterse, is de sector ‘corruptie’”, aldus Jogi.

Faisel Rasoelbaks