Jogi: “Er is geen sprake van overmacht, maar menselijk falen”

DNA-lid Mahinder Jogi heeft gisteren na de toespraak van president Desi Bouterse duidelijk in het parlement aangegeven dat hij het niet eens is met de stelling van het staatshoofd. Volgens de VHP`er zou de president niet moeten spreken over een overmachtsituatie, maar over menselijk falen. Jogi gaf achteraf in gesprek met Dagblad Suriname aan dat de regering vanaf 2011 al wist dat er veranderingen opkomst waren. Daarnaast wist zij al in 2013 dat het waterpeil bij het stuwmeer zou dalen. Echter heeft zij nagelaten om de nodige voorzieningen te treffen en schuift zij nu de schuld op de voorgaande regeringen. ‘Wanneer wordt nagelaten om de 20 megawatt energie van Staatsolie te transporteren en te distribueren; wanneer mismanagement wordt gevoerd bij de NV EBS en wanneer jouw leiderschap in het geding is, heeft dit alles te maken met menselijk falen’, benadrukt de volksvertegenwoordiger. Dit is de reden waarom Jogi vind dat de regering haar mensen bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) de laan uit moet sturen.
Volgens de parlementariër moest de regering rekening hebben gehouden met de informatie die reeds vanaf 2011 aanwezig was. Hierdoor zou zij voorzieningen hebben getroffen door distributie- en transmissielijnen aan te leggen om het opgewekte vermogen van Staatsolie te kunnen distribueren. Hij verwees naar zes oude generatoren van Staatsolie, die gemakkelijk in orde konden worden gemaakt, waardoor wij nu meer energie ter beschikking zouden hebben. Volgens Jogi was het te verwachten dat de president de schuld op de vorige regering zou schuiven. Echter vindt hij niet dat wij als samenleving hiervan gediend zijn. ‘Vanaf de periode dat deze regering is aangetreden, is er continu een probleem met de NV EBS. Dit is ook herhaaldelijk in het parlement aangekaart, maar het schijnt dat de regering doof is. Het staatshoofd moet orde op zaken stellen en durven een schoon schip te houden bij de NV EBS, wat het grootse kankergezwel is’, aldus Jogi.

Hydro-energie als mogelijke oplossing, terwijl Tapajay-project stop wordt gezet

Volgens Jogi wil de president geen risico nemen, vooral gezien het feit dat de verkiezingen van 2015 dichtbij zijn. Dit is waarom het Tapajay-project om politieke redenen niet verder is uitgevoerd. Hij kan dus niet begrijpen waarom het staatshoofd dan praat over hydro-energie als mogelijke oplossing, terwijl het Tapajay-project stop wordt gezet. Bij dit project heeft Staatsolie reeds US$ 6 miljoen geïnvesteerd. ‘Door het project stop te zetten, is er dan sprake van verspilling van geld. Iets dan een puur karakteristiek is van deze regering.’ Bij de Brokopondo-overeenkomst van 1958 is aangegeven dat, indien in de toekomst meer energie nodig zou zijn, de omleiding van de Jaykreek en de Tapanahony een oplossing zou bieden om meer energie op te wekken. Hierdoor zou 106 megawatt energie opgewekt kunnen worden. In drie fasen zou het Tapajay-project ongeveer US$ 1 miljard kosten en zou 300 megawatt energie opgewekt kunnen worden. Dit zou volgens de volksvertegenwoordiger meer dan genoeg zijn om de gehele goudsector en de samenleving van energie te voorzien. ‘Echter kiest de president om naar het binnenland te gaan en met zijn mensen in hangmatten te slapen.’ Bij het dit project zou zeker het dorp Palumeu onder water lopen. Jogi wil natuurlijk niet dat deze mensen onder water moeten lopen, maar er moet toch uiteindelijk een keuze gemaakt worden. Een mogelijke oplossing zou zijn om deze 250 mensen naar een ander plaats te verhuizen en beter te huisvesten. Wanneer wordt gezegd dat door een omlegging van het water er minder water zou zijn in de Jaykreek en de omliggende rivieren en hierdoor het varen en bevaren van het water moeilijk zou zijn, is er ook een oplossing uitgezocht. Er zou een 180 km lang weg langs de rivieren worden aangelegd, zodat de mensen Paramaribo gemakkelijker zouden kunnen bereiken. Over het stopzetten van dit project, hoopt Jogi een duidelijk antwoord van het staatshoofd te krijgen.
Verhoging energietarieven zal een slechte oplossing zijn
De verhoging van de huidige energietarieven, zoals door de coalitie is voorgesteld, zou een mogelijke oplossing bieden, maar zou volgens de parlementariër een heel slechte oplossing zijn. Dit, omdat de verhoging ook gevolgen gaat hebben naar andere sectoren. Verwachtbaar is dat de brandstofprijzen verhoogd zullen worden. Dit zal op zich direct gevolgen hebben voor de productiesector. Jogi is juist voorstander van het op de juiste manier inzetten van de mogelijkheden die Suriname nu ter beschikking heeft.
FR

error: Kopiëren mag niet!