Jogi: ‘Deng mang disi e fufuru leki alata’

Mahinder Jogi
Mahinder Jogi
VHP-parlementariër Mahinder Jogi ziet heel wat zaken nog steeds plaatsvinden in het land, waarover toch wel de wenkbrauwen gefronst moeten worden. Verwijzend naar de recente perikelen binnen de visserijsector en de zes Chinese trawlers, krijgt de volksvertegenwoordiger de indruk ‘dat bepaalde figuren dicht bij president Desi Bouterse tegen de wet en regelgeving in, steeds kansen aangrijpen om bijna bij alles een extra ‘njang’ te maken’. “Projecten worden geïnitieerd en toestemmingen worden verleend, omdat mensen in en rondom de regering geld mee kunnen maken. Je gaat 205 US dollars miljoen lenen in China om de luchthaven uit te breiden. Is dat nu prioriteit? Of wil je een populistisch project gaan uitvoeren voor de verkiezingen. Heb je ruimte gezien om te stelen? 235 miljoen US dollars is geleend bij Dalian voor infrastructuur, maar als het even een uurtje regent, lopen alle wegen onder water. Verder is 115 miljoen US dollar geleend om de diensten van Telesur door Huawei te laten verbeteren, maar je gaat internetten en het lijkt juist met de dag trager te worden. A gersi alla sang fu deng mang disi e misluk. Dan is die focus niet iets realiseren voor de samenleving, maar geld maken. Daarom geloof ik deze mensen niet. Deng mang disi e fufuru leki alata”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname.
Tjoekoe betalen om alles gedaan te krijgen
Jogi voert aan dat hij tijdens de begrotingsbehandeling in januari 2019 veel meer duidelijkheid verwacht van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) over de perikelen rondom Ros National Fishery NV. “Laat mij ervan uitgaan dat er tot nu toe alleen toestemming is gegeven aan Ros National Fishery NV om de schepen naar hier te brengen voor inspectie. Maar wanneer je zo een toestemming geeft, worden er voorwaarden gesteld. Wanneer je dan aangeeft dat het pk-vermogen van deze boten niet meer dan 500 mag zijn en de ondernemer toch boten brengt van 3.084 pk, zes maal meer dan is toegestaan, moeten wij dan wel onze wenkbrauwen fronsen. Waarom doet de ondernemer dat dan? Volgens de voorwaarden die duidelijk in de Visserijwet staan, wist hij van tevoren dat hij geen vergunning zou krijgen. Wat is dan de kracht die de mensen de zekerheid geeft dat het geen verloren investering is? Is Suriname inderdaad een bacovenwinkel? Zij denken: ‘wanneer wij die tjoekoe betalen, kunnen wij toch alles hier gedaan krijgen’.”
LVV-directeur deed toezegging vergunning
Aan Ros National Fishery is op 11 mei 2017 een toestemmingsbrief gegeven door de wnd. directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran, voor het in operatie hebben van 6 trawler visvergunningen. Ook is aan hetzelfde bedrijf toestemming gegeven voor 7 SK (Surinaamse Kust) visvergunningen en 3 SKB (Surinaamse Kust- en Binnenwateren) vergunningen. De toestemming behelst in totaal 16 visvergunningen. “In deze brief staat niet ‘als je voldoet aan deze voorwaarden’, maar juist ‘je krijgt deze vergunning’. Samen met mij hebben meerdere mensen deze toestemmingsbrief geanalyseerd. Daarom moet de minister alle stukken overleggen welke vanuit het ministerie van LVV zijn gegaan richting NV Ros. Dan zullen wij als parlement beoordelen of de regering wel of niet op het juiste spoor is”, aldus de politicus.
Optreden Kasanmoesdiran verbinden aan consequenties
Het is de minister van LVV, die volgens artikel 18 van de Zeevisserijwet de vergunningen verleent en niet de directeur. De minister verleent de vergunning voor niet langer dan 1 jaar. Uit de wet blijkt dus dat de minister van LVV de directeur van LVV niet mag belasten met het afgeven van visvergunningen of het nemen van besluiten daaromtrent. Deze bevoegdheid is niet gegeven in de Zeevisserijwet. “Wanneer straks dus uit de documenten blijkt dat de LVV-directeur inderdaad vergunning heeft verleend, dan betekent het dat Kasanmoesdiran buiten zijn boekje is gegaan en dit zonder meer consequenties moet hebben. Ten tweede betekent het dat zo een vergunning van de directeur niet geldig is. Misschien kan Suriname dan een proces aan zijn broek krijgen”, aldus de politicus.
LVV-directeur kan ook onder druk zijn gezet
Jogi voert aan dat het duidelijk gemaakt moet worden wie precies de figuren zijn die wet en regelgeving helpen omzeilen in de visserijsector. Een derde scenario dat volgens Jogi zou kunnen hebben gegolden, is dat Kasanmoesdiran eerder onder druk is gezet door ex-LVV minister Soeresh Algoe. “Algoe zou de directeur misschien hebben aanbevolen om die vergunningen te tekenen. Algoe zou misschien de persoon kunnen zijn die duistere zaken heeft gedaan met figuren op het kabinet. Zijn het personen dichtbij de president? Is het een familielid van de president? Is het de president zelf die dit aanstuurt? Die duidelijkheid is de minister ons nog verschuldigd. Alles moet tot de bodem onderzocht worden”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!