Dinsdag 21 mei 2019

President Desi Bouterse heeft een nieuwe overheidsnieuwssite gelanceerd: ‘De Boodschap’. De informatie van de regering wordt centraal op deze website gepubliceerd. Volgens Bouterse is het bijzonder belangrijk dat de gemeenschap goed en op tijd wordt geïnformeerd. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) ziet dit als de zoveelste stap om de samenleving te brainwashen met selectieve informatie. De parlementariër benadrukt dat het geen geheim is dat de president lokale media niet meer duldt. “Het gevoerd beleid van de regeringen Bouterse in de afgelopen zeven jaren is een welke haar imago ernstig heeft geschaad. Dit komt doordat mediahuizen op een nette manier informatie naar de samenleving hebben gebracht en heleboel schandalen aan de orde zijn gesteld. Nu probeert de regering de sector te domineren door meer bevoegdheden naar zich toe te trekken”, beklemtoont Jogi tegenover Dagblad Suriname. De politicus benadrukt dat deze handelingen steeds de indruk wekken alsof het staatshoofd bepaalde gedragingen van dictatoriale regimes probeert over te nemen.

President moet meer goede dingen doen
Bij de lancering van de website gaf het staatshoofd aan dat de gemeenschap vaak te laat of helemaal niet geïnformeerd wordt over de verdiensten van de regering. De VHP’er benadrukt dat hij het totaal niet eens is met deze stelling. “Welke goede dingen heeft deze regering gedaan? Laat Bouterse een lijst op zijn website hierover publiceren. Zijn de naschoolse opvang, de cassavefabriek en de aankoop en nu verkoop van het ambassadegebouw in Frankrijk goede dingen? Waar is de economische diplomatie van de regering gegaan? Zijn wij een agrarische schuur geworden van de regio? Hoe zit het met onze veiligheid? Zijn wij beter geworden van de raffinaderij van Staatsolie? Hoeveel miljard hebben wij al verdiend bij Newmont? Werkt de basiszorgverzekering goed? Heb je die 18.000 woningen gebouwd? Waar zijn die fly-overs en die trein? Waar zijn de bruggen over de Corantijn- en Marowijnerivier? Waar is die vijfbaanse Highway? Wat is in de 7 jaren gedaan tegenover een inzet van USD 7 miljard? Goede dingen komen ook in de media, maar natuurlijk moet de president ook weten dat hij meer goede dingen moet doen. De regering moet niet manipuleren door één ding 20 keren uit te laten zenden”, benadrukt Jogi.

Verspillende investeringen in diverse programma’s
Jogi voert aan dat met de lancering van de website ook het verspillend beleid van de overheid is tentoongesteld. Enkele maanden geleden werd het Nationaal Informatie Instituut (NII) opgericht, dat belast is met het centraliseren en coördineren van de overheidscommunicatie. Ook de regeringsgezinde programma’s Info Act en Bakana Tori worden met regelmaat gebruikt om overheidsinformatie over te brengen. Daarvoor werd ook de Nationale Voorlichtingsdienst (NVD) voor een heel korte periode leven ingeblazen. Volgens Jogi etaleert dit duidelijk hoe ondoelmatig, inconsequent en geldverspillend de overheid bezig is. “Terwijl de overheid beleid moet maken, zit het geldverslindende programma’s te maken. Met de lancering van deze website geeft de regering toe dat de instituten van Clifton Limburg niet werken en de informatie zijn doorslag niet vindt in de samenleving, waardoor de kritiek op de regering maar toeneemt”, aldus Jogi.

FR