Jitendra Kalloe: “Stakeholders kijken nog steeds uit naar gunstige padieprijs”

‘De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, heeft nagelaten om samen met de stakeholders een gunstige padieprijs vast te stellen.’ Dit stelt de volksvertegenwoordiger, Jitendra Kalloe (VHP), tegenover Dagblad Suriname. In het laatste kwartaal van 2018 hadden de padieproducenten de hulp van De Nationale Assemblee (DNA) ingeroepen, echter mocht ook deze stap niet baten. “In 2018 is gebleken dat de regering gefaald heeft om de agrarische sector tot grotere hoogte te brengen. Zo is er minder dan 18.000 hectare ingezaaid aan padie. Het is triest dat de vele beloften wederom niet zijn waargemaakt”, beklemtoont Kalloe.
Hij merkt op dat het steeds duidelijker wordt dat de autoriteiten geen politieke wil hebben om de agrarische sector te redden van de neergang. Het is vaker aan de kaak gesteld dat de agrariërs maandelijks hun vaste lasten moeten voldoen. Met een achterhaalde padieprijs is dat vrijwel onmogelijk. In het afgelopen seizoen bedroeg de prijs per baal padie SRD 85, terwijl dit minimaal SRD 115 moet bedragen. De defecte waterpompen te Wageningen hebben eveneens geen aandacht gehad van de regering, waardoor meer dan 4.000 hectare niet ingezaaid kon worden. “We zien dat LVV geen werk van heeft gemaakt om de natte en droge infrastructuur aan te pakken. Ook de loosleidingen worden niet op tijd verschoond, wat grote stagnatie heeft veroorzaakt. Wat er met de waterpompen uit India is gebeurd, is ook nog steeds een raadsel.”
Daar waar voornamelijk de bewoners van Middenstandspolder (Wageningen) te kampen hadden met wateroverlast, zijn ook de bewoners van Henar (Serie 7 tot en met 12) geconfronteerd met deze problematiek. “Dit komt door de verstopte irrigatieleidingen van het Koreakanaal. De agrariërs zijn compleet aan hun lot overgelaten.” Kalloe kan zich niet voorstellen dat de regering zo een lakse houding aanneemt tegenover een sector, die van grote betekenis is voor de wederopbouw van Suriname. Hij voert aan dat het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) evenmin een prominente rol vervult in deze sector, terwijl dat wel het geval moest zijn. “De productie die Adron levert, is niet van dien aard dat er gesproken kan worden van duurzaam rendement voor de agrariërs”, aldus Kalloe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!