Jitendra Kalloe niet hoopvol gestemd over training in cassaveproductie

Middels een financiering van de Caribbean Development Bank (CDB) heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een training aangeboden aan de LVV-landbouwvoorlichters. Met de ondersteuning van de Food and Agriculture Organization (FAO) is er aandacht geschonken aan de ‘Cassava production and productivity in Suriname’ welke gebaseerd is op het concept van de Farmer Field School (FFS). De volksvertegenwoordiger, Jitendra Kalloe (VHP), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat dit in eerste instantie op een positieve ontwikkeling lijkt, echter knaagt er heel wat eraan. “Bij deze training wordt de cassaveproductie centraal gesteld. Maar waar is die cassavefabriek? Waar zal de opgedane kennis toegepast worden? We moeten kritisch blijven, want er is weer een lening aangegaan om deze training te financieren”, laat Kalloe optekenen.
Hij stelt dat elk plan en elke gedachte onderworpen moet worden aan één centrale vraag: welke concrete actiepunten zal de uitvoering van zo een plan/gedachte opleveren? Zolang dit niet duidelijk is, is het niet raadzaam om kredieten aan te gaan, daar elke cent van buitenaf in de vorm van een krediet zwaar drukt op de staatsbegroting, die thans een begrotingstekort vertoont van SRD 8,7 miljard. “Tijdens het bewind van de ex-minister van LVV, Soeresh Algoe, waren er ook cassavetelers opgeleid. Alles dat geïnvesteerd is in de cassavefabriek is verloren gegaan. Hoe moeten we dan hoopvol gestemd zijn met weer zo een training? Het lijkt allemaal op een misleiding, want uiteindelijk wordt er niets gerealiseerd.”
Kalloe zou het een weldaad vinden als de regering, in het bijzonder het ministerie van LVV, zich bezig zou houden met het scheppen van de noodzakelijke randvoorwaarden. Momenteel is de grootste issue van de agrariërs het gebrek aan toegang tot goedkoop kapitaal. De banken hanteren een rente boven de 20%, wat niet bevorderlijk is voor het ondernemerschap. Ook de toegang tot grond voor bedrijfsdoeleinden is een nijpende kwestie voor de agrariërs/ondernemers. “We zien dat de regering gestopt is met het Agrarisch Kredietfonds (AKF). Hoe wil de regering op deze manier Suriname tot een voedselschuur maken? Veel mensen hechten geen geloof meer hieraan”, aldus Kalloe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!