“Je kunt niet tevreden zijn met het gezicht dat Suriname heeft in de wereld”

1“Je kunt niet tevreden zijn met het gezicht dat Suriname heeft in de wereld”1De economische vrijheidsscore van Suriname is 48.1, waarmee de economie de 166ste in de wereld was in het afgelopen jaar (bron: 2018 Index of Economic Freedom). De totaalscore is met 0,1 punt gestegen, met aanzienlijke verbeteringen in scores voor investeringsvrijheid, integriteit van de overheid en indicatoren voor overheidsuitgaven die nauwelijks een zeer steile daling van de monetaire vrijheid compenseren. Suriname staat op de 29ste plaats uit 32 landen in de regio en de totale score ligt onder de regionale en wereldgemiddelden. Inflatie is in de afgelopen 8 jaren met opgeteld int totaal 119.2% toegenomen en in geen enkel jaar teruggegaan (Bron: Centrale Bank van Suriname). Meer dan 18% (43.000) van de beroepsbevolking is werkloos (bron: Jaarplan 2019). De staatschuld is in de afgelopen 5 jaren meer dan 3 keren toegenomen, en het financieringstekort is nu het dubbele van 2013 (bron: Bureau voor de Staatschuld). Uit 180 landen staat Suriname op nummer 77 op de Corruption Perception Index. Op de Ease of Doing Business Index staat Suriname op nummer 165. Qua concurrentievermogen staat het land op nummer 110 uit 180 landen.
Op de eerste persconferentie voor het dienstjaar 2019 heeft president Desi Bouterse zijn tevredenheid en trots geuit over zijn prestatie en dat van zijn regeerteams.
“De hele wereld is vol lof over wat wij in Suriname hebben gedaan, over de manier waarop wij uit de crises zijn weten te komen.” Volgens Bouterse zijn het slechts lokale oppositionele krachten en deels ook Nederland die een politiek voeren waarin alles wat ‘Bouterse’ betreft niet goed is. Als successen noemt Bouterse het terugbrengen van de inflatie, het aanwakkeren van productiesectoren en het hebben van een behoorlijke valutareserve, goed voor vijf maanden. Ook denkt Bouterse het redelijk te hebben gedaan op het koersenfront. Gilbert van Dijk, gewezen directeur bij het Suriname Business Forum, stelt dat het belang van de tevredenheid rond de prestatie van de regering niet overtrokken moet worden.
“Als wij de balans opmaken, heeft Suriname nog een lange weg te gaan. Je kunt niet tevreden zijn met de koers, hoe het dan ook zo gekomen is. Je kunt niet tevreden zijn met het gezicht dat Suriname heeft in de wereld. Je kunt niet tevreden zijn met de rang die Suriname heeft in de wereld. Wat het meest ontevreden stemt, is het feit dat wij onvoldoende samenwerken om samen de toekomst beter te maken. Er zijn allerlei politieke scheidingen (met mi no lob yu, yu e luku mi scheel), waar Suriname niets aan heeft”, stelt van Dijk.
Het is volgens van Dijk niet van belang om tevreden te zijn met de prestatie die de regering heeft geleverd. Het is juist van belang om een eerlijke evaluatie te maken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!