Dinsdag 21 mei 2019

Frontfoto2“Bomen kunnen niet praten.” Dat zijn de woorden van milieuactivist Erlan Sleur, die vorige week tijdens zijn protestactie op het Onafhankelijkheidsplein aandacht vroeg voor de illegale houtkap en de bedreigde diersoorten. In het bos gebeurt er echter meer dan houtkap alleen. Stroperij bijvoorbeeld, kort gezegd het illegaal doden van beschermde diersoorten. Op het menu staat niet zelden de jaguar. Voor dit topdier in ons ecosysteem wordt er grof geld betaald. Dollartekens ontstaan dan niet alleen bij het zien van een boom, ook bij het zien van een jaguar.

Sleur had een andere invalshoek in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname. “Bepaalde houtkapbedrijven zorgen niet voor voldoende voedsel voor hun medewerkers”, stelde Sleur. Midden in het bos hebben deze medewerkers bijna geen andere optie dan het te munten op de dieren die voorbijkomen. Ook de jaguar verdwijnt roemloos in de pot. De jaguar, een machtig dier, ook wel de koning van het bos genoemd, die zorgt voor het gezond houden van onze bossen, en die internationaal zeer tot de verbeelding spreekt, verdwijnt als sardien in blik in de magen van de hongerige medewerkers.

Volgens Sleur zijn op de foto medewerkers van een houtkapbedrijf te zien, dat meer dan 1200 Fillipijnen en Maleisiërs in dienst heeft. Dit bedrijf heeft slechts een handvol Surinamers werken. De activist zegt het enorm te betreuren dat zulke taferelen zich kunnen afspelen in onze bossen.

RB