Jaarbeurs 2016 meer bezocht dan verwacht

Jaarbeurs 2016 meer bezocht dan verwacht (3)
Jaarbeurs 2016 meer bezocht dan verwacht
Jaarbeurs 2016 meer bezocht dan verwacht (2)‘Suriname’s grootste business promotion evenement’, of zoals in de volksmond beter bekend de Jaarbeurs, heeft dit jaar een heel andere uiteenzetting gehad. Dit, zeker uitgaande van een minder goede economische situatie in het land. Vandaag vindt de sluiting plaats van de 19de editie van de Jaarbeurs, die op 25 november 2016 van start ging. Van het jaar hebben 125 bedrijven deelgenomen aan de Jaarbeurs.
10% minder bedrijven deelgenomen aan de beurs
Kamerlid tevens voorzitter van de Business Support Organization, Howard Vasilda, stelt dat de verwachtingen van het jaar in vergelijking met vorig jaar minder waren. De resultaten worden gemeten vanuit een participantenperspectief en een bezoekersperspectief. In vergelijking met het vorig jaar hebben 10% minder bedrijven deelgenomen aan de beurs. Dit is ook te merken aan een aantal lege standjes en zelfs lege ruimtes op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Een aantal bedrijven, dat traditioneel meedoet aan de beurs, heeft dit jaar ervan afgezien. Aan de andere kant zijn er wel nieuwe bedrijven bij gekomen. Volgens Vasilda ligt het participeren of niet volledig aan de motivatie van de ondernemers.
KKF rekende in vergelijking met het vorig jaar op 50% van het bezoekersaantal. Tot gisteren nog werd er relatief op dagbasis bekeken een bezoekersaantal van 70% genoteerd. Dit is 20% boven de verwachtingen. “Wij waren realistisch en hadden een eigen target gesteld. Gelukkig kwamen wij dan nog boven verwachting. Met de situatie waarin wij nu leven, zijn wij tevreden”, stelt Vasilda. Over de bedoeling van de Jaarbeurs is er sinds de afgelopen jaren heel wat discussie. Door de jaren heen is de Jaarbeurs meer een massa-verkooplocatie geworden dan een platform voor bedrijven.
Productiebeurs naar Jaarbeurs
De Jaarbeurs, in het verleden genaamd ‘de Productiebeurs’, was niet bedoeld om producten aan de man te brengen. Het was juist bedoeld om de potentie van de Surinaamse ondernemers te etaleren en te presenteren aan de samenleving.
Vasilda haalt in dit kader aan dat er vroeger in Suriname meer productiebedrijven waren dan vandaag. “Bedrijven kwamen inderdaad om hun producten te showen en niet om te verkopen. Mensen konden langslopen voor informatie en dergelijke zaken”, stelt Vasilda.
Op dit moment zijn er meer importeurs dan producenten in het land. Dit vertaalt zich nu letterlijk op de beurs, omdat de Kamer op een of andere manier diende in te spelen op het lokale aanbod en behoefte. Daar er ook steeds meer behoefte groeide voor het kopen op de Jaarbeurs, besloot de Kamer de naam van Productiebeurs naar Jaarbeurs te veranderen.
Wojo Beurs
“Wij hebben een ‘wojo beurs’ gecreëerd. De Surinamer echter houdt van die wojo beurs. Wij willen naar betere kwaliteit gaan, maar de Surinaamse bedrijven moeten ons dat geven. Vroeger hadden wij bedrijven als Staatsolie, Iamgold etc. Zij zullen hun reden hebben, maar die mannen komen ook niet meer. Als Kamer dienen wij echter innovatief te zijn en te kijken naar waarvan de Surinamer houdt en hoe wij onze deelnemers het nodige kunnen bieden om mee te doen”, aldus Vasilda.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!