Vrijdag 19 april 2019
Senior Man Exercising In Park

Senior Man Exercising In Park

1Artikel Locomotorius voor DBS editie 3 november 2018 Stretchen2

1Artikel Locomotorius voorJarenlang zijn sporters gestimuleerd om vooraf aan het sporten te stretchen om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Maar het tegendeel is waar: stretchen vergroot de kans op blessures en is niet bevorderlijk voorde prestatie. Hardlopers, tennissers, voetballers, trainers; hier komt de uitleg…We zien regelmatig stretchende hardlopers of andere sporters ‘boompjes om ver staan te duwen’ of op één been staan met het andere been gebogen en hun hak tegen de bil. Dat zien we in Cul, op straat; overal. Maar wat is stretchen en waarom doen we dat? Stretchen is het eenvoudig oprekken van spieren. De theorie is altijd geweest dat je door het oprekken van spieren in de warming up, langere spieren krijgt en minder kans op blessures. Maar onderzoek geeft aan dat het enige effect van stretchen is dat onze spieren tot 30 minuten na het stretchen iets soepeler zijn en iets beter tegen rek kunnen. Het is niet aangetoond dat daardoor de kans op blessures afneemt.
De 2 meest toegepaste vormen van stretchen zijn:
• Statisch stretchen: de spier wordt maximaal op rek gebracht en deze rek wordt statisch vast gehouden in de eindstand.
• Dynamisch stretchen: rustig verend rekken rond de eindstand van de spier.
Waarom vergroot stretchen juist de kans op blessures? Het grootste probleem is dat stretching niet goed word toegepast. Dus niet de juiste vorm van stretchen op het juiste moment. Vooral het statisch stretchen, wat nog steeds veel wordt toegepast in de warming up, vergroot de kans op blessures en werkt direct averechts op de sportprestatie. We gaan eerst de spieren warm maken om zo de kans op blessures te verminderen en gaan daarna de spieren oprekken. Door een spier vervolgens een aantal seconden op rek te houden, statisch stretchen, zal de spier ontspannen. Een ontspannen spier zal minder snel reageren. Dit vergroot juist de kans op bijvoorbeeld het verzwikken van de enkels na het stretchen van de
kuiten en bovenbeenspieren bij loop- en springsporters. Doordat de mogelijkheid om snel en explosief aan te spannen afneemt na het statisch stretchen, zijn de spieren niet alleen minder snel maar kunnen springsporters ook minder hoog springen.
Alle stretchvormen werken negatief op de mogelijkheid van de spieren om kracht te zetten. Wanneer u minder kracht kunt zetten, zult u ook minder effect hebben van de training. Daarom is stretchen een afrader voor degene die aan fitness doen en de krachtsporter. Een andere denkfout bij krachtsporters is dat zij van krachttraining korte spieren krijgen en daarom moeten rekken. Dat is een denkfout want de lengte van de spier verandert niet door krachttraining. Wanneer een spier volledig wordt gebruikt, zal deze nooit verkorten. Het principe van ‘use it ore lose it’.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola