“Is de businesswereld klaar voor de vrouw?”

Swami Vigyananand (links) en Nizaad Bissumbhar
Swami Vigyananand (links) en Nizaad Bissumbhar
“Is de businesswereld klaar voor de vrouw?” Deze vraag werd gesteld tijdens de discussieavond van de Suriname India Chamber of Commerce and Industry (Sicci) en de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), welke zich op 16 december voltrok in de banquethal van Torarica. Deze vraag werd geponeerd naar aanleiding van de samenstelling van het panel, dat uitsluitend uit mannen bestond, te weten: Nizaad Bissumbhar (voorzitter Sicci), Swami Vigyananand (oprichter van de World Hindu Economic Forum/WHEF), Swami Girdhari (lid van de VES) en Rakesh Gangaram Panday (directeur van apotheek Soma NV).
Vrouwen moeten proactief worden
Volgens Vigyananand zou deze vraag anders gesteld moeten worden: zijn vrouwen klaar voor de businesswereld? In de afgelopen 5 jaren heeft hij namelijk opgemerkt dat vrouwen niet happig zijn om wat business betreft in de voorlinie te staan. Zij staan liever aan de kantlijn om vervolgens over woman’s empowerment te praten, voegde Vigyananand eraan toe. Op die wijze zullen vrouwen in ieder geval geen centrale rol kunnen vervullen in de businesswereld. Eén der aanwezigen, die een ietwat inspirerende boodschap had verwacht, uitte terstond zijn teleurstelling. “Dit is de taal die de meeste mannen spreken.” Vigyananand gaf hierop te kennen dat hij er geen baat bij heeft om leugens te verkondigen. Dat vrouwen nogal passief zijn ingesteld over businesszaken is een feit, vervolgde hij. “Ik ontken niet dat er capabele vrouwen zijn, maar in de afgelopen 5 jaren is gebleken dat zij geen prominente rol willen vervullen op dit vlak”, luidde de reactie van Vigyananand.
Sicci focust zich op woman’s empowerment
Bissumbhar accentueerde dat, ten aanzien van het promoten van de participatie van vrouwen, het nergens voor nodig is om somber te zijn. Als voorzitter van Sicci besteedt hij zelf ook aandacht aan deze topic. “De Indiase ambassadeur in Suriname, Mahender Singh Kanyal, is onder andere expliciet gefocust op women’s entrepreneurship. De Chamber is samen met de Indiase Ambassade in gesprek om een platform te bieden aan de Surinaamse entrepreneurs vanuit alle districten.” Bissumbhar bracht in herinnering dat Sicci in dit kader op 5 november 2018 een Memorandum of Understanding (MoU) is aangegaan met de tweede grootste bedrijfslevenorganisatie van India: Indiase Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (Ficci). Het bijzondere hiervan is dat er hierin een aparte tak is opgenomen, de FLO (Ficci Ladies Organisation). “Binnen de FLO hebben de vrouwelijke entrepreneurs zich gebundeld. Het is dus niet terecht dat er geen aandacht wordt besteed aan woman’s empowerment, echter is dit op dit moment inderdaad niet wat het wezen moet. Extra aandacht voor deze materie is dus wenselijk”, aldus Bissumbhar.
KSR

error: Kopiëren mag niet!