IOO wil nieuwe generatie politici opleiden

Het Instituut voor Ontwikkelingsvraagstukken en de Ontwikkelingspraktijk (IOO) zal binnenkort een training verzorgen, bestemd voor allen die zich bezig houden met het formuleren en uitvoeren van beleid op nationaal niveau. Het IOO vindt dat Suriname, ondanks opoffering van vele bronnen (monetaire en natuurlijke hulpbronnen), niet of nauwelijks echte groei en ontwikkeling doorgemaakt heeft. “Bauxiet is al op, goud straks ook en voordat je denkt zitten we met alleen maar gaten in de grond”, geeft Richard Kalloe van het IOO aan. De cursus wordt door hem zelf verzorgd. Gastdocenten zullen specifieke onderwerpen voor hun rekening nemen. “Zo nodig zijn wij bereid deze training in partijverband te verzorgen. Voor een ieder die aspiraties heeft om politiek actief te zijn, op welk niveau dan ook, is deze training een must”, aldus Kalloe. “We zijn een ‘high cost low productivity’ land geworden. Onze handelsbalans is al decennia negatief. Hiervoor is al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gewaarschuwd. We zijn echter niet in staat gebleken om het tij te keren. Suriname is compleet afhankelijk van de roofbouwsector en van de illegale economie.”
Het boek “Inleiding tot de politieke economie” van Kalloe is de leidraad bij de training. ‘Het is evident, men kan geen ontwikkeling brengen. Dus moeten we een nieuwere generatie politici opleiden en een kritische massa aan bekwame politici die geschoold zijn in het ontwikklingsdenken.’ De cursus zal de cursist kennis laten maken met ervaringen wereldwijd over geslaagde en minder geslaagde sociaal-economische ontwikkeling. Vraagstukken als: hoe realiseer je überhaupt ontwikkeling, waarom zijn landen zonder koloniën zoals het voormalige Oost Blok en de landen in Azië en de Scandinavische landen hoogontwikkelde landen geworden en waarom zijn de Scandinavische landen stabiele democratieën met een minimale ongelijkheid, zullen aan de orde komen. Het instituut wil politici en beleidsmakers bijstaan in het opvoeren van hun kerncompetenties. Hierdoor zullen ze in staat zijn om zelf adequaat beleid te formuleren en uit te voeren. De training behelst de studie van processen die inhoud geven aan de vorm en de inrichting van maatschappij en economie. Deze zal de cursist in staat stellen om op een adequate wijze de ontwikkelingsproblematiek van Suriname te begrijpen en dus te analyseren. Tot slot zal de cursist na analyse van de werkelijke aard van de ontwikkelingsproblematiek een antwoord moeten formuleren op de ontwikkelingsproblemen waarmee ons land geconfronteerd wordt.
Training in 3 fasen
De training wordt in drie fasen verzorgd: een introductiefase, een middenfase en een finale fase op academisch niveau. In fase 1 wordt oriënterend aandacht besteed aan een breed scala van onderwerpen zoals de politieke economie, belang van ideologische concepten en denksystemen, megatrends, climate change, The Greater Caribbean, de Derde Wereld, het Westen en de Brics. In de tweede fase wordt er meer in detail ingegaan op het vraagstuk van natievorming in samenhang met sociaaleconomische ontwikkeling en ordening. In de derde fase komen speciale onderwerpen aan de orde zoals de grondwet, het internationaal recht en de internationale handel.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!