Invaller Krul groeit uit tot de reddende engel van Oranje

10474665_653535551399723_3265531943492450470_nHet Nederlands elftal heeft zich bij de laatste vier landenteams van het WK 2014 geschaard. Men verzuimde het karwei binnen 120 minuten af te maken, maar in de strafschoppenserie was Oranje met 4-3 te sterk voor Costa Rica. Tim Krul viel in de slotminuut van de verlenging in voor Jasper Cillessen en keerde twee penalty’s van de Midden-Amerikanen. Oranje speelt in de volgende ronde tegen Argentinië.
Beide partijen namen in de beginfase een afwachten houding aan en gunden elkaar weinig ruimte. Het Nederlands elftal knutselde dan ook geduldig aan een aanval, maar pas na een kwart wedstrijd kreeg men een eerste serieuze mogelijkheid. Robin van Persie stuitte na een uitstekende aanval van dichtbij op Keylor Navas en Wesley Sneijder kwam eveneens niet tot scoren. De kansen voor Nederland stapelden zich vervolgens op, maar Navas liet zich niet zomaar kloppen in Arena Fonte Nova.
De sluitpost van Levante had namelijk ook een antwoord op een diagonale inzet van linksbuiten Memphis Depay en een vrije trap van Sneijder. Het team van Louis van Gaal was duidelijk de bovenliggende partij, maar de tegenstander hield veel mensen achter de bal en Oranje hoopte dan ook dat in de tweede helft wél toegeslagen kon worden. Het spelbeeld was na rust in ieder geval hetzelfde: Costa Rica had geen drang naar voren en Nederland liep zich stuk op de defensie.
Los Ticos doken na een uur plots op in het strafschopgebied van Jasper Cillessen: Joel Campbell werd bereikt, maar kreeg een duw van Bruno Martins Indi en kreeg geen strafschop van scheidsrechter Ravshan Irmatov. Het was veelzeggend dat de nummer 28 van de wereldranglijst in de reguliere speeltijd niet één keer binnen de palen van Cillessen schoot. Nederland vond de oplossing echter ook niet en daarom werd Jeremain Lens een kwartier voor tijd binnen de lijnen gebracht.
De aanvaller van Dynamo Kiev kreeg direct een goede kopkans, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. Nederland kreeg in de laatste tien minuten nog vier geweldige kansen om een verlenging te voorkomen en Van Persie zal nog weleens terugdenken aan de slotfase. De tegenvallende spits miste drie kansen, want hij stuitte op Navas en de lat en vergat een voorzet van Sneijder te verzilveren. Diezelfde Sneijder raakte met een vrije trap nog de paal. Costa Rica ontsnapte in de blessuretijd aan een rode kaart.
Navas was ook in de eerste helft een grote sta in de weg voor de verliezend finalist van 2010. Hij voorkwam met een knappe redding immers een kopdoelpunt van Ron Vlaar. Klaas-Jan Huntelaar, de man die Oranje langs Mexico schoot, viel in de rust in voor Bruno Martins Indi. De tijd tikte evenwel door en Van Gaal liet Tim Krul daarom warmlopen voor eventuele penalty’s. Beide landen kregen nog één dot van een kans: Marcos Ureña schoot tegen Cillessen en Sneijder trof de lat.
Krul werd in de slotminuut van de verlenging van stal gehaald en groeide uit tot de reddende engel van Oranje. Hij keerde de inzetten van Bryan Ruiz en Michael Umaña, terwijl de Nederlanders geen fout maakten vanaf elf meter. Het Costa Rica van Jorge Luis Pinto kan het toernooi met opgeheven hoofd verlaten.