Maandag 18 juni 2018

Het PL-assembleelid Ingrid Karta-Bink is hoopvol gestemd over het watervoorzieningsproject van president Desi Bouterse, dat hij vol enthousiasme heeft verkondigd tijdens de viering van het 30-jarig bestaan van de NDP op 18 juli. Bink is in ieder geval verheugd dat dit project, dat al geruime tijd op de ‘to do list’ van de president staat, niet in een doofpot is gestopt. “In 2016 had de president ons meegedeeld in het parlement dat district Commewijne voorzien zal worden van goed drinkwater in 2017. Dit is een goed project, maar het gaat erom dat de bewoners van Commewijne, die nooit een kraan open hebben kunnen draaien, voorzien worden van niet alleen goed drinkwater, maar ook elektriciteit. Laten we kijken of de president deze belofte kan waarmaken voor de bewoners van Commewijne”, geeft Bink tegenover Dagblad Suriname te kennen.

Naar zeggen van Bink zijn de ressorten, onder andere Tamansari, Tamanredjo, Welbedacht, Mariëndaal en Macreabo, verstoken van goede drinkwatervoorzieningen en elektriciteit. “Het gaat hier om gebieden vanaf Tamansari tot naar Macreabo (naast Stolkesijver). Ook in Kampong Sawa (richting Alkmaar), Zorgvliet, Montresor, Katwijk, Liliëndaal, Visserszorg, Ellen (gedeeltelijk) is dit het geval, alsook de gebieden aan de rechteroever van de Commewijnerivier.” Bink beklemtoont dat het enorme gebieden betreft, die vanaf het bestaan van dit district dergelijke voorzieningen ontberen.

Om de waterproblematiek te verhelpen, houden de bewoners doorgaans kokers of durotanks, waardoor het hemelwater een zegen is voor hen. Alhoewel er een waterbron is op Peperpot is het slechts toereikend voor de gebieden Meerzorg, Jagtlust, Lust & Rust, Palm Village, Belwaarde, Nieuw-Amsterdam, Voorburg, Zoelen, Mariënburg en Ellen. Dit betekent echter niet dat de bewoners van de voornoemde gebieden continue van water zijn voorzien. “Op Meerzorg is er een regel dat de bewoners van 06:00 uur tot 10:00 uur water kunnen krijgen uit de kraan, waarbij de overige gebieden van 13:00 uur tot en met 18:00 uur water mogen verwachten.” Het geschiedt dus beurtelings, waardoor zij afhankelijk zijn van de neerslag. “Zo vangen ze het water op om hun dagelijkse activiteiten te kunnen doen, zoals koken en baden.”

Bink merkt op dat er in november 2011 een groot project zou worden uitgevoerd te Moreko in Commewijne, waarbij 3 waterboringen verricht zouden worden. “Bijkans 6 maanden hierna in 2012 was er geen enkele activiteit meer te bespeuren! We zijn nu in 2017 en naar aanleiding van de belofte van de president is er nog 6 maanden te gaan om de mooie woorden in daden om te zetten. Ik geef de hoop niet op.” Bink ziet graag dat het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) niet alleen aandacht schenkt aan de dorpsgemeenschappen in het binnenland, maar ook aan de gemeenschappen in Commewijne. “Het ministerie van RO moet ook de mogelijkheid zoeken om Commewijne te voorzien van goed drinkwater. Wij hopen dat het ministerie dit kan bewerkstelligen.”

KSR