Influenza steeds aan het evolueren

Huisarts Amar Ramadhin
Huisarts Amar Ramadhin
Vorig jaar hebben meerdere gevallen van griep zich voorgedaan in de samenleving. Ook van het jaar hebben berichten de pers reeds bereikt dat patiënten met het griepvirus zich naar de huisarts begeven. Het griepvirus lijkt het hele jaar door ‘slachtoffers’ te maken. Volgens Amar Ramadhin, huisarts van beroep, heeft het te maken met het feit dat de griep- oftewel influenzavirus zich continu aan het evolueren (veranderen) is. Het vaccin dat de griep moet bestrijden is niet altijd daarop berekend. Andere landen zorgen middels een monitoringssysteem dat zij tijdig inspelen op het ziektebeeld door een standaardvaccin te verstrekken , welke de juiste antistoffen bevat tegen het virus. Hoewel het griepvirus niet gevaarlijk is, is hij heel intelligent. Wetenschappers weten hoe die evolutie plaatsvindt, alleen is er een constante monitoring aan verbonden.
Verschil in lijnen
Reeds voor december waren er wederom griepverschijnselen zichtbaar. In koude streken komt het virus in de winter tijd voor. “In Suriname komt het virus vanwege ons klimaat eigenlijk het hele jaar voor. In de koude landen kan je het voorspellen, omdat de WHO dit volgt volgens een monitoringssurveillancesysteem , het Global Influenza Program, waarbij diverse onderzoekingen worden gedaan naar het aantal griepgevallen in de ziekenhuizen en welke soort griep het gaat. Hoewel het MWI ook participeert hierin, is het probleem dat de eigenschap van het virus steeds evolueert. De WHO zorgt er tweejaarlijks voor dat zij aan de hand van de lijnen advies uitbrengen. Er zijn bepaalde typen influenza en binnen die typische zijn A en B de gevaarlijkste. Binnen die twee groepen heb je weer lijnen die lopen en steeds weer geeft die enkele typische verschijnselen aan bij de mensen. De vaccinatie die men hiervoor gaf was de Trivalent 3, wat de 3 lijnen aanduidt binnen die virus. Steeds weer geeft de WHO aanbevelingen rond andere lijnen die in het vaccin aangebracht moet worden om zodoende het virus adequaat te bestrijden. In welvarende landen kan je steeds correcties of verbeteringen aanbrengen in het vaccin, omdat het budget het toelaat.”
Vaccin moet een bepaalde dekkingsgraad hebben
“In Suriname kunnen we de correctie nog niet opnemen in het jaarlijkse vaccinatieschema. Dit, omdat we het hele jaar door ook geteisterd worden met het virus en we niet echt een systeem hebben waar we heel actief overgaan tot monitoring van het type griepvirus. Het zijn kosten die je moet maken. Ook zal gekeken moeten worden naar de timing van de vaccinatie. Kan men het hele jaar door vaccineren, hoeveel tijd heeft je lichaam nodig om antistoffen te maken tegen het virus en zijn de virussen die in Suriname voorkomen inderdaad ook die virussen die zitten in het vaccin? Je moet een vaccin hebben dat de dekkingsgraad in een land stimuleert. Je zal voor al deze zaken een actief monitoringssysteem moeten instellen”, stelt de huisarts.
NK

error: Kopiëren mag niet!